Fotó: MTI/EPA (archív, illusztráció)
Hirdetés

„Úgy gondolom, nem értük még el a célunkat, de jóval előrébb jutottunk annál, ahol korábban voltunk” – fogalmazott Heiko Maas német külügyminiszter.

„A Földközi-tengeri mentések körüli alkudozásoknak véget kell érniük” – hangoztatta. Hozzátette: a segítőkészek koalíciójára van szükség a kérdés rendezésére.

Olasz belügyminisztériumi források szerint a tengeren érkező illegális bevándorlási hullám által különösen érintett Olaszország és Málta ragaszkodott ahhoz, hogy a migránsok elosztására szolgáló ideiglenes mechanizmus mellett egy olyan rendszerre is szükség van, amely felváltva jelöl ki más országokban is biztonságos kikötőket a partra szállásokhoz.

A nap folyamán Joanne Liu, az Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélyszervezet vezetője bejelentette: újraindítják a tengeri mentést.

Az Európai Unió tagországainak belügyminiszterei egyébként csütörtöki helsinki informális találkozójukon sem tudtak megállapodásra jutni a kérdésben.

Az EU tagországai régóta nem tudnak megállapodni abban, hogy milyen közös megoldást alakítsanak ki az Afrikából Európába irányuló illegális migrációra. A Földközi-tengeren át lélekvesztőkön elindulók legtöbbje Olaszországba került, de az olasz kormány tavaly óta erélyesen ellenáll annak, hogy ez továbbra is így legyen, követeli, hogy a többi tagállam is vegye ki a részét a migránsok befogadása jelentette teherből – írta a dpa hírügynökség.