Az ellenzéki Igen – Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) mozgalomnak a kormány ellen kedden benyújtott bizalmatlansági indítványát a parlamenti alsóházban csütörtökre virradóra megtartott szavazáson a jelen lévő 181 képviselőből csak 85 támogatta, míg 96-an ellene szavaztak. Az ANO indítványát a mozgalom képviselőin kívül csak a szintén ellenzéki Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) mozgalom képviselői szavazták meg.

Hirdetés

A hatályos szabályok szerint a 200 tagú képviselőházban a kormány megbuktatásához az ellenzéknek 101 támogató szavazatra lett volna szüksége. Ez gyakorlatilag eleve ki volt zárva, mert az alsóházban a kormánykoalíciónak 108, a két ellenzéki pártnak pedig együttesen 91 képviselője van, míg egy, az ANO mozgalmat elhagyó képviselő független.

A Fiala-kormány ellen ez volt a harmadik, sikertelen ellenzéki bizalmatlansági indítvány. Az ANO első bizalmatlansági indítványa tavaly szeptemberben, a második idén januárban végződött sikertelenül.

A cseh kormányok ellen az ország megalakulása (1993) óta eddig összesen 18 alkalommal nyújtottak be bizalmatlansági indítványt, amelyek azonban csak egyszer végződtek sikerrel. A szociáldemokraták 2009 áprilisában – az első cseh európai uniós elnökség idején – így buktatták meg a Miroslav Topolánek kormányfő vezette jobbközép kabinetet.

Korábban írtuk