„Ha a világ megváltozik, a politikának is változnia kell” – mondta Baerbock pártja, a Zöldek regionális konferenciáján szombaton az északkelet-németországi Cottbus városban. „Azért támogatjuk az ukránokat, hogy meg tudják védeni magukat, és képesek legyen harcolni az országuk békéjéért és biztonságáért” – tette hozzá.

Hirdetés

 A Németországot is tagjai közé soroló NATO tagállamainak vezetői a héten találkozót tartottak, és – mások mellett Jens Stoltenberg főtitkár közlése szerint – világossá tették, hogy a NATO nem részese a konfliktusnak, és nem szállít fegyvereket Ukrajnába.

A német külügyminiszter szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök „nemzetközi jogba ütköző agressziója nemcsak Ukrajna szuverenitása és a 40 millió ukrán elleni támadás, hanem Európa békéje elleni támadás is”. Ugyanakkor aláhúzta, hogy nem lehet közvetlenül beavatkozni a háborúba, mert az veszélybe sodorná az Ukrajnával szomszédos NATO-tagállamokat.

Annalena Baerbock hangsúlyozta, „fontos a lehető leghatározottabban elítélni ezt a háborút, és egyértelműen megnevezni, ki az, aki ennek véget vethetne, és ez a személy az orosz elnök”.

Korábban írtuk

Kitért az Oroszország ellen kivetett szankciókra is, amelyek szerinte láthatóan működnek, hiszen Putyin hirtelen azt kezdte követelni, hogy a gázszállításokért rubelben fizessenek. Ennek a követelésnek a külügyminiszter szerint nem szabad engedni, mert a gázszállításokról kötött szerződésekben euróban vagy dollárban történő fizetést rögzítettek, és ezért a vásárlók euróban vagy dollárban fognak fizetni. „Nem megyünk bele ebbe a játékba” – jelentette ki.

Az ukrán menekültekről szólva Baerbock utalt arra, hogy repülőjáratokat indítanak az emberek kimenekítésére európai országokba és Észak-Amerikába. „Több ezer ilyen járat lesz. Várhatón 8-10 millió menekülttel kell számolni, és mindannyiukat be fogjuk fogadni” – mondta a német külügyminiszter.