Fotó: MTI/EPA/Fabian Heinz, archív, illusztráció
Hirdetés

A Rai News 24 emlékeztetett, hogy korábban Olaszország sem engedte kikötni a Alan Kurdi nevű civil mentőhajót, amely múlt csütörtök óta vesztegel a Földközi-tengeren.

A hajó legénysége szerint a fedélzeten kimerülő félben vannak a készletek, különös tekintettel az ivóvízre és az élelmiszerre. Ezen felül a térségben rosszra fordult az időjárás is.

A civilszervezet szerint már értesítették a máltai hatóságokat, hogy legkésőbb szerdáig élelmiszerre, ivóvízre és váltásruhákra lesz szükség a hajó fedélzetén.

„Az emberek részben hetek óta ugyanazt viselik a testükön. Ezek áldatlan állapotok egy európai hajó fedélzetén” – mondta Jan Ribbeck, a Sea Eye műveleti vezetője. Hozzáfűzte: a legtöbb menedékkérő a felsőfedélzeten kényszerül aludni, ahol nincsenek védve sem az időjárási körülményektől, sem a tengervíztől. „Az emberek fáznak, folyton átáznak, s persze senkinek sincs váltani való ruhája” – panaszolta Ribbeck.

A hajó fedélzetén lévő menedékkérők között ötven férfi, tizenkét nő és két gyerek van. Az olasz hatóságok korábban felajánlották, hogy a nők és gyermekek partra szállhatnak. A nők ezt azonban elutasították, mondván, a gyermekeik apjai nélkül nem mennek sehová.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter korábban úgy nyilatkozott, mivel német szervezetről van szó, a hajó Németországban van bejegyezve és a kapitány is Hamburgból származik, „vigyék őket Hamburgba!”.