Hamarosan megtartják a politikai reformintézkedések megvitatását és egy új alkotmány megszövegezését célzó, az állampolgárokat bevonó „nemzeti konferenciát” – jelentette hétfőn az Ennahar algériai televízió Abdul-Azíz Buteflika elnök írásos közleményét idézve.

Fotó: MTI/EPA/Mohamed Messzara, illusztráció

Fotó: MTI/EPA/Mohamed Messzara

Algéria 1999 óta hivatalban lévő államfője egy hete jelentette be, hogy bizonytalan időre elhalasztják az eredetileg áprilisra kitűzött elnökválasztást. Egyben új alkotmányt, valamint politikai és gazdasági reformokat ígért. A 82 éves politikus – annak hatására, hogy hetek óta tüntetnek az ötödik elnöki ciklusért való indulása ellen – egyúttal bejelentette visszalépését is. Buteflika azonban az új alkotmány elfogadásáig hivatalban szándékozik maradni, ami azt jelenti, hogy hivatalban maradhat 2019 végéig vagy akár még tovább. Az elnök ajánlatának értelmében az új választások időpontjának kijelölése és az új alkotmány megszövegezése majd a „nemzeti konferencia” feladata lesz.

Az egy héttel ezelőtt miniszterelnökké kinevezett Núreddín Bedui volt belügyminiszter vasárnap kezdte meg kormányalakítási tárgyalásait. Az APS állami hírügynökség akkori jelentése szerint az új kabinet képviselni akarja az egész társadalmat, és független szakértők is helyet kapnak benne. Elemzők szerint a hatalom így akarja lecsillapítani a tüntetőket, akik követelik az államfő és belső körének lemondását.

A Buteflika által nyújtott „engedmények” azonban nem mindenkit győztek meg, immár egyhangúlag azért tüntetnek, hogy az elnök lemondjon április 18-án, az elnapolt elnökválasztás napján. Várakozások szerint kedden ismét nagyszabású tüntetés lesz az országban, ugyanis aznap van Algéria függetlenségi napja.

Hétfőn az algériai rezidensek szövetsége arra sürgette az orvostanhallgatókat, hogy csatlakozzanak a megmozduláshoz, és ítéljék el „az uralkodó bandákat”.

Emellett tizenhárom algériai független szakszervezet bejelentette: nem hajlandóak támogatni az újonnan kinevezett miniszterelnök kormányalakítási törekvéseit, mert az egész hatalmi elit távozását követelik. „Nem tárgyalunk ezzel a rendszerrel, mi a néphez tartozunk, és a nép nemet mondott rá” – jelentette ki hétfőn Bualem Amora, az oktatási szakszervezeti szövetség egyik vezetője újságíróknak nyilatkozva.

Eközben az észak-afrikai ország vezérkari főnöke, Gaíd Szalah az állami televízióban kijelentette: a hadsereget kellene a politikai válság gyors megoldásával megbízni. „Nem létezik olyan probléma, amelyre ne lenne megoldás” – mondta, majd hozzátette: bízik abban, hogy „az algériai emberek bölcsek és minden nehézségen képesek felülkerekedni”.

A Reuters hírügynökség rámutatott, hogy az utóbbi egy hónap kormányellenes tüntetései során a katonaság nem rendelt el mozgósítást, egyelőre a kaszárnyákban maradt. A hadsereg vezetése a színfalak mögül gyakorolja hatalmát, és eddig csak döntő pillanatokban avatkozott be nyíltan a politikai életbe. Az algériai polgárháború is azután robbant ki a kilencvenes évek elején, hogy a hadsereg megsemmisítette a választási eredményeket, amelyek alapján egy iszlamista párt nyert. A 10 éven át tartó konfliktusban mintegy 200 ezren haltak meg.

Buteflika belső körét a Franciaországgal szembeni függetlenségi háború veteránjai, a hadsereg vezetői és a nagytőkések alkotják.

A kormány vélhetően ugyancsak a tüntetők lecsillapítása gyanánt a vallásügyi tárcán keresztül vasárnap bejelentette: az imámoknak ezentúl nem kell az igehirdetés szövegét elküldeni a hatóságokhoz a jóváhagyás céljából. Az észak-afrikai ország egyik legbefolyásosabb vallási vezetője a múlt héten szembehelyezkedett a kormánnyal.

Az újonnan kinevezett miniszterelnök-helyettes, Ramtáne Lamámra, Buteflika diplomáciai tanácsadója várhatóan kedden kezdi meg külföldi  körútját Algéria szövetségeseinél, hogy megismertesse a kormány új politikájának ütemtervét. Körútjának első állomása Moszkva lesz, Algír legjelentősebb katonai szövetségese. Ezt követően uniós országokba és Kínába veszi útját. Utóbbi dollármilliárdokat fektetett be az országba, az ázsiai ország finanszírozta egyebek közt a világ legmagasabb minaretjével büszkélkedő Algíri Nagymecset megépítését.