A módosításcsomag Üzbegisztánt „szociális állammá” nyilvánítaná, kibővítve a jóléti jogosultságok körét és lehetővé téve egyebek között a nem mezőgazdasági földtulajdonlást is. Szerepel benne a halálbüntetés eltörlése, valamint nagyobb személyes jogi védelem biztosítása például a rendőrségi őrizetbe vételkor a személyi jogok megerősítésével, valamint a jogellenes és határozatlan idejű fogva tartás elleni védelem jogintézményének bevezetésével.

Hirdetés

A javaslat emellett ötről hét évre hosszabbítaná meg az elnöki mandátum idejét és a jelenleg is érvényes szabály szerint kettőre korlátozza az egymást követő elnöki ciklusok számát.

A hivatalban lévő elnök, Savkat Mirzijojev már a második mandátumát tölti, amely 2026-ban jár le. A módosításcsomag elfogadásával letöltött hivatali ciklusainak száma „lenullázódna”, ami elméletileg lehetővé tenné, hogy 2040-ig a 35 milliós közép-ázsiai ország élén maradjon.

Közvélemény-kutatások szerint a reform általános elképzelése – és különösen az elnöki jogkörök kiterjesztése – nem ütközik ellenállásba a lakosság körében.

A népszavazást akkor nyilvánítják érvényesnek, ha Üzbegisztán 19,7 millió választópolgárának több mint a fele részt vesz rajta.

Az előzetes eredmények hétfőn várhatók.

Korábban írtuk