– A múlt héten bizakodóak voltunk, hogy a háború elkerülhető. Ma már más reggelre ébredt a világ. Mi történik most Ukrajnában?

Hirdetés

– Jelezni szeretném, hogy ez az interjú reggel fél 8-kor készül, vagyis a most ismerhető hírek ellentmondásosak. Tény az, hogy az orosz csapatok több irányból, főleg fehéroroszország felől megtámadták Ukrajnát.

Új helyzet van, de az első perceiben járunk a konfliktusnak, minden bizonytalan.

A kialakult helyzetet, az orosz támadást a világ szinte minden vezetője elítéli. Nem tudni, hogy ennek hol lesz a vége. Az Amerikai Egyesült államok egyértelművé tette, hogy közbeavatkozik, amennyiben az orosz csapatok elérik a NATO-országokat.

Korábban írtuk

– Ez lehet egyáltalán cél?

– Meggyőződésem, hogy Vlagyimir Putyin nem akarja sem a három balti államot, sem pedig Lengyelországot megtámadni. Az orosz vezetés úgy érezte, hogy eljött az a történelmi pillanat, amikor leszámolhat Ukrajnával. A kérdés az, hogy megállnak-e a Donyeck–Luhanszki térség határánál, vagy sem. A két terület egy része volt ugyanis a felkelők kezén van. Az oroszok ide nyomultak be – hogy tovább nyomulnak-e Ukrajna nyugati területei felé, az még nem ismert.

Tény azonban, hogy robbanások voltak több helyen, de jelenleg lehetetlen megmondani, mik az orosz stratégiai célok.

– Tegnap az ukránok mozgósítást rendeltek el.

– Igen, de nagyon komoly időbeli hátrányba kerültek, ráadásul bármilyen fegyvert adnak Ukrajnának a nyugatiak, az orosz fölény úgy is óriási. Az orosz támadás hírére az összes nyugati vezető elképedt. A franciák és a németek egyaránt azt hitték, hogy közvetíteni tudnak és el tudják érni a békés rendezést. Nem így lett. Ez a válság egyben azt is jelenti, hogy Európa szerepe ismét leértékelődött. A helyzetet megint orosz–amerikai tárgyalásokkal kell majd valamikor rendezni.

Ez már egy kőkemény háború.

A teljes cikk elolvasható a Vasarnap.hu oldalán, IDE kattintva!