Daniel Freund német zöldpárti EP-képviselő X felületén közzétett videójában többször is megnevezi Orbán Viktort, és a következő intézkedéseket sürgeti:

Hirdetés
  • a tanács elnökségének elvételét Magyarországtól;
  • a vétó, azaz az egyhangú szavazás eltörlését az Európai Unióban;
  • harcot hirdetett a jobboldal ellen.

Freund körülbelül nyolcvan másodpercben összefoglalta a Magyarország ellen irányuló brüsszeli hadjárat összes főbb pontját, mindezt „a demokrácia nevében.”

Magyarország soros uniós elnökségével kapcsolatban Varga Judit, az Országgyűlés európai ügyek bizottságának elnöke korábban pedig úgy nyilatkozott, hogy az a legnagyobb biztonságban van. A már régóta terjengő baloldali sopánkodásra akkor Varga Judit úgy reagált, hogy

az Európai Parlament azért kívánja megakadályozni, hogy 2024 második félévében Magyarország töltse be az uniós tanácsi elnökséget, mert az intézmény baloldali többségének nem tetszik Magyarország békepárti álláspontja.

Ami a „nemzeti vétók” eltörlését illeti, ami ugye nem vétó, hanem az egyhangúság hiánya, Freund szintén csak folytatja a sort, hisz ez is régóta téma Brüsszelben. A nagy és befolyásos uniós államok nyomásgyakorlása ez a kis- és középméretű tagállamok nemzeti szuverenitása ellen. Ez a teljesen antidemokratikus trend éppen a népszuverenitás érvényesülését szüntetné meg.

A jobboldaltól, illetve konkrétan Orbán Viktortól való félelem háttere pedig a jobboldal esetleges megerősödése lehet a közelgő 2024-es európai parlamenti választáson. Erről már a Politico is megtette előrejelzéseit. Orbán Viktor szerepe pedig azért kiemelkedő ebben a zöldpárti magyargyűlölő politikusnak, mivel vezetése alatt Magyarország példamutatóvá vált egy sor kérdésben, mint a migráció, a családtámogatások vagy a klímapolitika – olvasható a Magyar Nemzet cikkében.

Korábban írtuk