Fotó: shutterstock.com, illusztráció
Fotó: shutterstock.com, illusztráció
Hirdetés

Az összegyűjtött adatok arra utalnak, hogy az április 16-án őrizetbe vett férfi „reális veszélyt jelent a Lengyel Köztársaság belbiztonságára és országunk állampolgáraira” – tudatta közleményben Stanislaw Zaryn, a titkosszolgálatokért felelős miniszter szóvivője.

A férfi, akinek személyazonosságát nem közölték, „Lengyelországban és más európai uniós országok területén egy hálózat megszervezését tervezte, amely terrortámadásokat követett volna el Nyugat-Európa országaiban” a közlemény szerint. Emellett rokoni kapcsolatban állt olyan, az Iszlám Államhoz tartozó terroristákkal, akik az Egyesült Államok által vezetett nemzetközi koalíció ellen Szíriában és Irakban folytatott harcban vesztették életüket – áll még a közleményben.

A szóvivő szerint a férfi lengyelországi tartózkodása alatt sűrűn kommunikált az interneten az Iszlám Állam különböző csoportjaival és az unió más országaiban élő, a szervezettel kapcsolatban álló személyekkel. A férfi anyagilag is segítette a terrorszervezet szíriai tagjait – olvasható a közleményben.

A gyanúsítottat a kelet-lengyelországi Bialystokban tatják fogva egy, a határőrség irányítása alatt álló befogadóközpontban – közölte a szóvivő.