Fotó: ShutterStock.com/Sergey Bezgodov
Hirdetés

A két érintett nevének közlésére az orosz diplomáciai tárca a nap folyamán korábban bekérette a moszkvai cseh nagykövetet.

Oroszország intézkedése válasz arra, hogy június elején Prága utasított ki két orosz diplomatatát, egy cseh politikusok elleni állítólagos mérgezéses merényletkísérlet ügyében kirobbant botrány miatt.

Andrej Babis cseh miniszterelnök június 5-én jelentette be két orosz diplomata kiutasítását. A döntést azzal indokolta, hogy a két érintett tevékenységével kárt okozott a cseh-orosz kapcsolatokban. A kormányfő szerint az orosz titkosszolgálat egyik Prágában dolgozó embere azzal próbált meg lejáratni egy másikat, hogy hamis információt szivárogtatott ki a cseh sajtónak. Eszerint márciusban egy orosz ügynök érkezett Prágába, hogy meggyilkoljon három cseh önkormányzati politikust.

Korábban írtuk

A cseh médiában megjelent értesülések szerint a feltételezett orosz ügynöknek Ondrej Kolár prágai 6. kerületi polgármestert, Zdenek Hríb prágai főpolgármestert és Pavel Novotnyt Reporyje városrész polgármesterét kellene meggyilkolnia. Az első a cseh fővárost a náci megszállás alól felszabadító Ivan Konyev szovjet marsall szobrát távolíttatta el egy prágai térről, a második a 2015-ben meggyilkolt orosz ellenzéki politikusról, Borisz Nyemcovról neveztette el a teret, ahol a prágai orosz nagykövetség áll, a harmadik pedig Reporyje központjában emlékművet állíttatott a második világháború idején a nácikkal együttműködő Orosz Felszabadító Hadsereg (ROA) katonáinak, akik a háború végén segítséget nyújtottak a prágai felkelőknek.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő korábban kilátásba helyezte, hogy Moszkva „tükörintézkedéssel” fog reagálni, vagyis arányos választ ad a kiutasításra, és hogy az „illetlen” és „barátságtalan” cseh lépést figyelembe fogja venni Csehországgal kapcsolatos irányvonalának alakításakor. Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója „hitvány és aljas provokációnak” nevezte a történteket.