Az Ukrajna elleni agresszió címmel benyújtott határozatot, amelyet a közgyűlés 193 tagja közül 141 támogatott, a testület rendkívüli ülésszakán fogadták el, amelyet az ENSZ Biztonsági Tanácsa hívott össze. Az Európai Unió által – Ukrajnával együttműködve – kezdeményezett határozat szövege „helyteleníti” az Ukrajna ellen múlt csütörtökön indított orosz katonai agressziót.

Hirdetés

A határozat felszólít a humanitárius segélyszállítmányok akadálytalan célba juttatására, és bírálja Fehéroroszország részvételét az Ukrajna elleni támadásban. Az ENSZ honlapja szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsa ezelőtt 1982-ben hívta össze a közgyűlés rendkívüli ülésszakát. Harmincöt tag – közöttük Kína – tartózkodott, öt – Oroszország, Szíria, Fehéroroszország, Észak-Korea és Eritrea – pedig a határozat ellen szavazott. A közgyűlés határozatai nem kötelező érvényűek.

Oroszország létfontosságú infrastruktúrákat rombol le, így emberek milliói számára nélkülözhetetlen ivóvíz- és gázellátáshoz szükséges létesítményeket, és a jelek szerint az Ukrajna elleni hadjárat kegyetlenségének a fokozására készül – mondta a közgyűlésben Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete.

„Most az ENSZ sokkal nagyobb kihívás előtt áll, mint története során bármikor” – tette hozzá. Szerhij Kiszlicja ukrán ENSZ-nagykövet bírálta az országában Oroszország által folytatott „népirtást”, és cselekvésre szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy „ne ismétlődhessen meg, amit Hitler tett”. Vaszilij Nyebenzja orosz ENSZ-nagykövet tagadta, hogy Moszkva polgári személyek ellen hajtana végre célzott támadást, és figyelmeztetett, hogy a határozat elfogadása a helyzet további súlyosbodásához vezethet.

Korábban írtuk