Fotó: shutterstock.com/Photoagriculture
Hirdetés

Arra, hogy Franciaország polgárháborúba is sodródhat, mintegy húsz tábornok, száz magas rangú tiszt és több mint ezer katona egy nyílt levélben figyelmeztette Macron elnököt és az ország vezetőit még április végén. Ezt írták:

„Akik rasszizmusról, őslakosságról és dekoloniális elméletekről beszélnek […] megvetik hazánkat, annak hagyományait és kultúráját. […] Ha (Önök) nem tesznek semmit, a lazaság továbbra is menthetetlenül el fog terjedni a társadalmunkban, ami végül robbanást okoz […] úgy látjuk, nincs több idő a halogatásra, különben holnap polgárháború vet véget ennek az egyre növekvő káosznak.

A levélnek végül nem lett utóélete, a kormánykörök jobbnak látták elfelejteni. Egyedül Marine Le Pen tartotta figyelemre méltónak. Illetve annyi mégiscsak történt, hogy a levelet követő közvéleménykutatás szerint a francia állampolgárok többsége is úgy gondolja, hogy a polgárháború „valamilyen formája” valószínű a kudarcba fulladt multikulturalizmus és a francia identitás elleni állandó támadások miatt.

A jövő áprilisi elnökválasztáson biztosan indulók közül az egyik legesélyesebbnek tartott új jelölt a jobbközép Xavier Bertrand, az észak-francia régió jelenlegi elnöke. Úgy tartják, hogy bár Macrontól kikapna, Le Pent le tudná győzni. Zárójelben jegyezzük meg, hogy a The Local szerint a nyár végén körülbelül harminc elnökjelöltről lehetett tudni, de közülük csak körülbelül tizenketten fognak majd indulni. Tehát jövő áprilisig még rengeteg várt és váratlan esemény történik majd, az azonban figyelemre méltó, hogy Bertrand a napokban szintén a polgárháború veszélyéről beszélt.

Korábban írtuk

Ma a polgárháború valódi veszélye fenyeget, dzsihadisták és muszlim hordák miatt, mondta, majd hozzátette: 

– A köztársasági elnöknek mindent meg kell tennie, hogy ezt elkerüljük. Mindenekelőtt be kell fejezni azt a gyakorlatot, hogy a bűnösök büntetés nélkül megússzák. Minden bűnnek a vége büntetés kell hogy legyen.

A Gellerreport szerint Bertrand a nagyvárosok, elsősorban Párizs és Lyon környékét sújtó erőszakos bűnözési hullámra utalt, ahol a radikalizálódott bevándorlók gettókban telepedtek le és nem hajlandók beilleszkedni a társadalomba.

– Ott olyan bandák vannak, amelyek Kalasnyikovokkal harcolnak. Ez ne lenne civil háború? – kérdezte Bertrand.

Megjegyezzük, hogy ebből a szempontból az elnökjelöltségét még lebegtető Eric Zémmour, Bertrand valószínű riválisa még tovább ment, amikor korábban arról beszélt, hogy ezeket a területeket „erőszakosan vissza kellene hódítani” Franciaország számára.