A 33 rabot, nőket és tinédzsereket különböző büntetés-végrehajtási intézetekből engedték szabadon – közölte az izraeli börtönhatóság. A legfiatalabb a jelentések szerint 14 éves. Ezzel százötvenre emelkedett az izraeli börtönökből kiengedett palesztin foglyok száma. A Hamász iszlamista szervezet fogságából eddig 51 izraeli szabadult ki.

Hirdetés

Izrael újabb listát kapott a Gázai övezetben fogva tartott túszokról, akiket hamarosan szabadon engednek – jelentette kedden az izraeli média. A névsorban szereplőket várhatóan kedden engedik el – jelentette a Times of Israel Benjámin Netanjahu miniszterelnök hivatalára hivatkozva. A jelentés szerint a listát ellenőrizték, és értesítették a túszok családjait. Ezzel a gázai túszok ötödik csoportját engednék szabadon azóta, hogy pénteken humanitárius szünet kezdődött a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet és Izrael között.

A két fél hétfőn megállapodott a négynapos gázai tűzszünet két napos meghosszabbításáról.

Az Izrael és a Hamász által a múlt héten kötött megállapodás lehetőséget biztosít a megállapodás meghosszabbítására naponta további tíz túsz szabadon bocsátásáért cserébe. A megállapodás szerint tíz nap alatt legfeljebb száz elhurcolt túsz cserélhető ki legfeljebb háromszáz olyan palesztin fogolyra, akiket izraeli börtönökben tartanak őrizetben.

Korábban írtuk

Az október 7-i támadások során a Gázai övezetet uraló Hamász harcosai mintegy 1200 embert öltek meg Izrael déli részén, és mintegy 240 embert raboltak el. Izrael válaszul háborút indított a Hamász ellen, a háború kezdete óta mintegy tizenötezer ember halt meg Gázában, és több mint harminchatezren sebesültek meg a Hamász vezette egészségügyi minisztérium adatai szerint.