Szergej Lavrov orosz külügyminiszter elfogadta francia kollégája, Jean-Yves Le Drian meghívását – tudatta közleményben a francia külügyminisztérium.

Hirdetés

A találkozó napirendjén szerepelnek a Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök közötti esetleges csúcstalálkozót előkészítő konzultációk is – áll a közleményben.

Előzőleg Emmanuel Macron francia elnök hivatala közölte, hogy Biden és Putyin elvben megállapodtak egy Ukrajnáról tartandó csúcstalálkozóban, amely lehetővé tenné az évtizedek óta egyik legsúlyosabb európai válságból kivezető út megtalálását.

Le Drian felkérte orosz kollégáját, hogy vesse latba befolyását a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadároknál. Fontos, hogy minél előbb sor kerüljön az Európai Biztonsági és Együttműködési Értekezlet (EBESZ) vezette háromoldalú összekötő csoport ülésére – mondta a telefonbeszélgetésben Le Drian Lavrovnak a közlemény szerint. Le Drian szerint egy ilyen tanácskozás lényeges lenne a fegyverszünet biztosításához az ukrán kormányerők és a Moszkva által támogatott szakadárok közötti demarkációs vonalon.

Lavrov hétfőn telefonon Annalena Baerbock német külügyminiszterrel is tárgyalt. Közölte német kollégájával, hogy a minszki megállapodások betartása az egyetlen lehetséges módja az ukrajnai belső válság rendezésének. Lavrov szerint Németországnak nyomást kellene gyakorolnia az ukrán vezetésre, hogy foglaljon el konstruktívabb álláspontot a kelet-ukrajnai válság kiszélesedése tükrében.

Korábban írtuk