Azbej Tristan, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára expozéjában kiemelte: a javaslat célja, hogy Magyarország nemzetközi humanitárius segítségnyújtási és fejlesztési politikájához egységes és átlátható szabályozási keretet hozzon létre, lehetővé tegye ezeknek a tevékenységeknek a hatékony megvalósítását és megerősítse Magyarország szolidaritásának alapelveit. „Keresztény országként erkölcsi kötelességünk a bajban lévők és az elesettek megsegítése, ennek a kötelességünknek a humanitárius alapelvek szellemében hovatartozástól függetlenül teszünk eleget a fejlődő világban, a válságövezetekben vagy éppen katasztrófa sújtotta területeken” – fogalmazott. Hozzátette: ugyanakkor kiemelten kezelik az üldözött keresztények megsegítését.

Hirdetés

Kitért rá: sarkalatos alapelvük Magyarország nemzeti érdekének szolgálata a migráció mérséklésével, megelőzésével. Felismerték, hogy nem a bajt, a bajba jutott embereket kell Magyarországra hozni, hanem a segítséget kell odavinni, ahol a baj van – magyarázta. Megjegyezte: részt vesznek az emberiség küzdelmében a globális kihívások ellen is.

Azt mondta: a törvényjavaslat egyik aktualitását annak szükségessége adja, hogy integrálni tudják azokat a szakpolitikákat és eszközöket, amelyekkel Magyarország hozzájárulhat az emberi életek megóvásához, a válságok enyhítéséhez, a válságövezetekben élő közösségek helyben maradásához. Felidézte: az elmúlt időszakban kihívást jelentett a szíriai háború, a koronavírus-járvány, az ukrajnai háború, a gázai konfliktus, az afrikai konfliktusok és a természeti katasztrófák.

A Fidesz szerint nem a bajt kell idehozni

Vécsey László (Fidesz) azt mondta, Magyarország migrációs politikájának és legfontosabb humanitárius programjának, a Hungary Helpsnek az alapelve közös: nem a bajt kell idehozni, hanem a segítséget kell odavinni, ahol baj van. A kormány ebben a törekvésében az Országgyűlés támogatását is bírja – tette hozzá. Emlékeztetett: a Hungary Helps azzal a céllal jött létre, hogy a migrációs nyomás enyhítése érdekében gyorsan és hatékonyan juthasson el a segítség a válságok, humanitárius katasztrófák érintettjeihez. A program alapfeladata a közvetlen, helyben történő segítségnyújtás, hogy az érintett közösségek helyben maradhassanak – közölte.

Korábban írtuk

Kiemelte: fontos cél továbbá a nemzetközi közösség figyelmének felhívása az üldözött keresztények helyzetére, hogy más országok és szervezetek is segítsenek nekik. Úgy vélte, a Hungary Helps már bizonyított az elmúlt időben, sokaknak segített, hogy az elvándorlás helyett a visszatérést vagy az otthon maradást válassza.

A Gyurcsány-pártnak a Hungary Helps „túl keresztény”

Arató Gergely, a DK vezérszónoka úgy értékelt: a program céljai nemesek, végrehajtását azonban korrupció és képmutatás jellemezi, ezért a DK nem támogatja a javaslat elfogadását. A képviselő méltányosnak és helyénvalónak nevezte, annak kinyilvánítását, hogy a magyar nép szolidáris a világ szenvedő közösségeivel, és az is fontosnak tartotta, hogy összehangba hozzák a magyar és az EU-s segélyezési politikát. Szerinte ugyanakkor a programot a „kereszténységre hivatkozó kormánypárti ideológia hirdetésére használják”. Hozzátette: emiatt van, hogy a programban templomok épülnek „Libanontól Mexikóig”. Bár elismerte a templomépítések létjogosultságát, mondván „nem csak kenyérrel él az ember”, de szerinte túl nagy forrás kerül nem közvetlenül humanitárius célokra. Példaként hozta erre egy horvátországi iskola újjáépítésének támogatását is, amire jelentős forrásokat adott a program, ahelyett, hogy a pénzt súlyosabb válságban lévő területek segítésére fordította volna.

Kevesebb támogatást kell adni Mészáros Lőrincnek és a fideszes milliárdosoknak, és akkor lesz pénz Horvátországban iskolát építeni – jegyezte meg. Arra is kitért: bár az államtitkár az üldözött keresztények védelméről beszél a parlamentben, alig egy hónapja Orbán Viktor miniszterelnök gratulált az azerbajdzsáni elnöknek a Hegyi-Karabahban élő 120 ezer örmény elűzéséhez. Ön ehhez adja az Azbej nevet – jegyezte meg.

KDNP: Valótlanságot állított a DK

Nacsa Lőrinc, a KDNP vezérszónoka a DK-s felszólalásra reagálva közölte: Arató Gergely valótlanságot állított, mert a magyar kormányfő a Türk Tanács ülésén a karabahi újjáépítéshez gratulált, amiben magyar cégek is részt vettek. Azt szeretnénk, hogy béke legyen abban a régióban is – tette hozzá. Felidézte: a DK 2019-ben törvénymódosítással akarta megszüntetni a Hungary Helps programot.

Arra is kitért: a DK a templomok felújítását kifogásolta és azzal vádolta a kormányt, hogy ideológiai alapon nyújt támogatást, holott a program mindig a helyi közösségek kérése alapján nyújt forrásokat a projektekhez. Szerintünk ez az igazi humanitárius segítségnyújtás, és nem az, hogy egy New York-i vagy egy brüsszeli irodában eldöntik, hogy mire van szükség a világ egy másik részén – mondta.

A Hungary Helps a legkiszolgáltatottabb emberekre fókuszál a humanitárius krízisek, a természeti és ember által okozott válságok áldozatait támogatja, különös tekintettel, de nem kizárólag az üldözött vallási csoportokra fókuszálva – ismertette. Úgy értékelt: a mostani módosítások elfogadásával a Hungary Helps program még hatékonyabban tud majd működni és valódi segítséget tud kínálni a rászoruló, veszélyeztetett közösségek számára.

Az MSZP sem vitatta a program célkitűzéseit

Gurmai Zita, MSZP vezérszónoka elmondta: a javaslat két korábbi törvény helyébe lép, ugyanakkor nem világos, hogy miben változik pontosan a program működése a korábbiakhoz képest. A képviselő egyetértett a program céljaival, üdvözlendőnek nevezte, hogy az ország teherbíró képességének figyelembevételével Magyarország közreműködik a szegénység elleni küzdelemben, az emberi és kisebbségi jogok, a fenntartható fejlődés, valamint a nemzetközi biztonság és stabilitás elősegítését célzó nemzetközi fejlesztési, együttműködési tevékenységben, emellett humanitárius segítségnyújtással részt vállal a természet és civilizációs katasztrófák által okozott válsághelyzetek negatív hatásainak csökkentésében.

Ugyanakkor, mint mondta, azt látják, hogy sokszor teljesen más beruházásokra költ el sok milliárd forintot a kormány ezen a címen. Rámutatott: 2022-ben összesen 8,3 milliárd forintnyi támogatást oszthatott szét a Hungary Helps Ügynökség 63 külföldi projektre, és ennek közel 40 százalékát egy horvátországi iskola újraépítésére költötték. Ez több pénz, mint amennyi a háború sújtotta Ukrajnába ment, ahová – főként Kárpátaljára koncentrálva – 1,7 milliárd forint értékben vitt segítséget a Hungary Helps különféle segélyszervezeteken keresztül. Ezek mind rendkívül fontos dolgok, csak az arányokkal van gond – jelezte. Azt is megjegyezte: „talán nem kellene gratulálni a keresztények üldözéséért az azeri elnöknek”, főleg ha a kormánynak van egy, az üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkársága.

Pártokon átívelő együttműködést hozott a Hungary Helps

Azbej Tristan, Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára üdvözölte, hogy a Hungary Helps programmal kapcsolatban több pontban is pártokon átívelő egyetértés mutatkozott. Emlékeztetett: a magyar kormány hivatalos nemzetközi fejlesztési hozzájárulása a GDP 0,2 százalékára tehető.

A kormány üldözött keresztények iránti elkötelezettsége összeegyeztethető a pártatlanság elvével, mert egyrészt több területen – természeti katasztrófák, nem vallási alapú fegyveres konfliktusok – nem értelmezhető a vallási hovatartozás. Másfelől hitelvű humanitárius alapon is mutatkoznak igények, az értékelvűség azonban nem egyedülálló a nemzetközi támogatási gyakorlatban – hangsúlyozta. Hozzátette, a kormány döntését az indokolja, hogy a kereszténység a világ legüldözöttebb vallása, ám ezzel a témával nem foglalkoznak a nyugati kormányok és szervezetek.

Nem igaz azonban, hogy Magyarország csak keresztény közösségeken segít – emelte ki. Hozzáfűzte: a keresztény közösségeket általában úgy támogatják, hogy az a velük együtt élő más vallásúakat is segíti. 30 oktatási intézményt támogattak például 15 országban, de ezek nem keresztények számára is nyitottak. Emellett templomok újjáépítését is támogatja a program, mert ezt általában a hamis politikai korrektség miatt mások nem teszik meg, másrészt gyakran ez a helyi közösség kérése – jegyezte meg.

Emlékeztetett arra is: a horvátországi Petrinja iskolájának újjáépítésére a magyar kormány többletforrást biztosított, nem az üldözött keresztények megsegítésére fordított keretet használta erre a célra.

Cáfolta, hogy Orbán Viktor gratulált volna az azeri elnöknek a karabahi keresztények elűzéséhez, elmondása szerint a magyar miniszterelnök az újjáépítéshez és a béke érdekében tett erőfeszítésekhez fejezte ki gratulációját.

„Az örménységgel, ezzel az ősi keresztény nemzettel keresztényi alapon van ősi kapcsolódásunk, Azerbajdzsánhoz pedig stratégiai, diplomáciai kapcsolatok fűznek” – emlékeztetett. Hozzátette: Magyarország ezért szívesen mediál a felek között, humanitárius segítséget nyújtott továbbá a karabahi menekültek ellátásra. Összegzésül hangsúlyozta: a törvényjavaslat egybefogja, egységesíti a nemzetközi segítségnyújtás eddig különálló területeit.