Fotó: MTI/EPA (archív)
Ylva Johansson
Hirdetés

Bár jelen sorok írásakor az uniós biztosi jelöltek meghallgatása még zajlik, és könnyen meglehet, hogy az október 23-i plenáris ülésig egyikük-másikuk megbukik, mégis érdemes számba venni őket. Hogy lássuk, léteznek kisebb és nagyobb bűnök – de akárhogy álljon is, ezek első körben nem ingatták meg az EP jogi bizottságát. Szociáldemokrata, zöld, liberális és áljobboldali nem rontott a terembe előre gyártott koncepcióval, előre gyártott ítélettel, mint a magyar biztosjelölt esetében.

Egy kis erőszak

A svéd Ylva Johansson például nemes egyszerűséggel kommunista. Illetve csak volt, ma már veretes demokrata. 1988-ban még az eurokommunista baloldali párt (Vänsterpartiet) tagja a svéd parlamentben, ezután lépett át 1992-ben a szociáldemokratákhoz. Johansson volt pártja, a Baloldali Párt – Kommunisták ellenezte az atomerőműveket, és az uniós csatlakozásról szóló svéd népszavazáson nemmel kampányolt.

A svéd Vajnai Attila sajátos – de cseppet sem meglepő – nézeteket vall a migrációról. „Nem látunk kapcsolatot a bűnözés és a bevándorlás között” – ismételgette az európai baloldal tételmondatát, majd 2017-ben némi korrekcióra kényszerült, amikor Nigel Farage a nemi erőszak városának nevezte Malmőt. Az integrációs miniszteri posztot betöltő Johansson először azt állította, hogy a nemi erőszakos esetek száma egyre kevesebb Svédországban, majd szégyenszemre el kellett ismernie, hogy valójában növekednek.

E sorok írásakor tehát a tömeges nemi erőszakot tagadó, és a világ valaha volt leggyilkosabb eszméjét és gyakorlatát szolgáló jelölt, Lenin, Sztálin, Pol Pot, Mao és a többiek elvtársa elfogadhatónak tűnik Brüsszelben.

Még a belügyi portfóliót is megkaphatja. Meghallgatásán – ahol a hírek szerint gyakorlatilag egyetlen konkrétumot sem tudott mondani a migráció kezeléséről – az áruló olasz párt, az Öt Csillag képviselője szerint kiderült, hogy nagy tudással rendelkezik portfólióját illetően.

A pénzéhes ateista

Bajok vannak a spanyol – pontosabban katalán – Josep Borrell-lel is. Mondhatnánk azt is, hogy a Spanyol Szocialista Munkáspárt befolyásos politikusa körül valósággal bűzlik minden a korrupciótól. Már 1999 májusában csalás gyanújával nyomozást indítottak két tisztviselővel szemben, akiket Borrell néhány évvel korábban a pénzügyminisztérium vezető posztjaira nevezett ki. Bár Borrell-lel szemben nem folyt nyomozás az ingatlanvásárlásokkal kapcsolatban, ő mégis lemondott a miniszterelnök-jelölt szerepéről, kijelentve, hogy nem akarja, hogy az ügy károsítsa pártjának esélyeit a közelgő helyi és általános választásokon.

Fotó: MTI/EPA (archív)
Josep Borrell

Borrellt 2008-ban nevezték ki az Európai Egyetemi Intézet (EUI) elnökévé, de négy év múlva összeférhetetlenség miatt kénytelen volt lemondani. A firenzei Európai Egyetemi Intézet egyik testülete ugyanis vizsgálatot indított annak kivizsgálására, hogy rektori tisztsége összeegyeztethető-e a spanyol Abengoa iparvállalat nemzetközi tanácsadó testületében vállalt fizetett állásával (az EUI statútuma ugyanis kizárja, hogy a rektor egyidejűleg más fizetett állást is betöltsön). Borrell aztán a 2012-es tanév végén – még a vizsgálat lezárulása előtt – lemondott a megbízatásról, jóllehet még két évig a helyén maradhatott volna. Az eset azért is figyelemre méltó, mert kérdés: ha Borrell pénzsóvárságból, saját egyéni érdekeit az EUI elé helyezve eltitkolta jövedelmét, alkalmas-e az EU külügyi főtisztviselőjének?

De a botránykrónikának még nincs vége. 2018 szeptemberében a spanyol tőzsdehatóság lezárta azt az eljárását, amit még 2017-ben indított meg Borrell ellen bennfentes kereskedelem miatt. Borellnek 30 ezer euró pénzbírságot kellett fizetnie. Kiderült, hogy úgy adta el az Abengoa iparvállalat saját tulajdonában álló részvényeit, hogy egyidejűleg a vállalat tanácsosa volt.

Borell a jelek szerint a saját barátait, szövetségeseit is könnyedén elárulja. Idén nyáron robbant ki a „Borrellgate”, amelynek lényege, hogy a spanyol szocialista kormány külügyminisztereként Borrell a londoni, berni és berlini spanyol nagykövetségeken keresztül kémkedett a katalán kormány külképviseletein folyó munka után. Ezután az ott született jelentések alapján kezdeményezte a képviseletek bezáratását a Katalán Legfelsőbb Bíróságnál. Az ügyben a brit parlamentben is tiltakoztak, egy walesi képviselő szégyenletesnek nevezte, hogy a spanyol kormány ügynökei kémkedjenek a brit parlament tagjai után.

Hogy külügyi főképviselőként milyen empátiával viseltetne a világ kisebbségei iránt, pontosan jelzi az eset, amikor kijelentette: az Egyesült Államokban nincsenek integrációs problémák, mert „nem történt más, csak megöltek négy indiánt”. Szép történet az is, amikor külügyminiszterként megvonta a diplomáciai akkreditációt Flandria spanyolországi képviselőjétől és Görögország barcelonai tiszteletbeli konzuljától. Előbbi bűne az volt, hogy a flamand parlament elnöke szerint „a spanyol politikai foglyok ügye összeegyeztethetetlen azzal, hogy Spanyolország a demokratikus Európa része legyen”, míg utóbbié az, hogy részt vett a katalán „nemzeti ünnep”, a diada egyik megemlékezésén.

Borell személyében Európa egyik legvonalasabb, legmegszállottabb ateistáját hozhatják helyzetbe a brüsszeliták. Neki tulajdonítják, hogy a kereszténységre való utalás kimaradt az európai alkotmányszerződésből, illetve a lisszaboni szerződésből. Borrell 2003-ban, az Európai Konvent idején az Ateisták és Szabadgondolkodók Szövetsége (UAL) honlapján publikált Istent hagyjuk békén című írásában egyszerre érvelt az Istenre és a kereszténységre való utalás néppárti követelése és Törökország uniós csatlakozásának kizárása ellen.

A szokásos álhumanista lózungok és az etnikai mazochizmus legszebb hagyományai szerint efféléket vetett fel: „Az unió olyan államok közössége, amelyek tökéletesen laikus egyezmények és intézmények révén működnek együtt. Ez volt a közös jövő felépítésének egyetlen lehetséges formája egy katolikusok, ortodoxok és protestánsok uralta közösségben, amelyben már tízmillió muzulmán is él, és amelynek csupán 15 százaléka gyakorolja rendszeresen vallását. …Ha már a történelmi örökségre emlékezünk, meg kellene említeni a vallásháborúkat, a keresztes hadjáratokat, Szent Bertalan éjszakáját, az inkvizíció nevében történt akasztásokat, az erőltetett evangelizációt, a pogromokat és a fasizmussal szembeni félretekintést is.”

Perverz logikai eszmefuttatását Borrel végül erre a tételre viszi ki: „Ami a kereszténység alkotmányba való beemelésének legsúlyosabb következménye lenne, az Európa muszlim világtól való elidegenítése. Amennyiben Európa nemet mond Törökország csatlakozására, akármi legyen is ennek valós indoka, mindenki, de főként a muszlim világ úgy tekintene Európára, mintha az egy keresztény klub lenne.”

Borrell azonban hiába veretes ateista, hiába akarja elpusztítani a keresztény Európát, hiába fogadná be Törökországot az unióba, és hiába szereti a kelleténél jobban a pénzt, egyelőre nyugodtan alhat. Ő az ideális ember a brüsszeli-strasbourgi baloldal szemében.

Fiktív francia munka

Sylvie Goulard története egészen a jelölésig szokványos. Járta a maga útját a globalista-baloldali térfélen: rosszallotta a Putyin- és Erdoğan-féle „rezsimek” puszta létét, több képviselőtársával nyílt levelet írt az Európai Bizottság elnökének a megfelelőnek tartott nemi arányok tárgyában. Egyszóval az Isten is európai biztosnak teremtette. Csakhogy kiderült ez-az Goulard asszony múltjából, és az új információk cseppet árnyalták az önfeláldozó békeharcos képét.

Fotó: MTI/EPA
Sylvie Goulard

A politikus ellen jelenleg is vizsgálat folyik, azt firtatva, vajon EP-képviselőként előírásszerűen gazdálkodott-e a rendelkezésére álló asszisztensi kerettel, és képviselőként alkalmazott-e fiktív munkavállalókat Az ügy lényege, hogy Goulard 2009-ben helyi asszisztensként foglalkoztatta Stéphane Thérout, majd 2013-ban, amikor Goulard választókerületet váltott, nem volt rá tovább szüksége, de felmondás helyett több hónapon át tovább állásában tartotta, miközben tényleges munkát nem végzett. Azáltal, hogy Goulard időközben visszafizette az EP-nek az összeget, 45 ezer eurót, lényegében elismerte a fiktív alkalmazást. Az ügy miatt a francia politikusnak 2007-ben ki kellett lépnie a kormányból, lemondott hadügyminiszteri megbízatásáról. Ehhez a botrányhoz képest már csak csekélység, hogy Goulard EP-képviselőként tízezer eurós havi juttatást kapott az amerikai Berggruen Intézet nevű think-tanktől (ezt a vitatott amerikai milliárdos, Nicolas Berggruen alapította).

A Demokrata hetilap megjelenése után érkezett a hír: az Európai Parlament illetékes szakbizottságai csütörtök délután elutasították Sylvie Goulard kinevezését, ezért Ursula von der Leyen megválasztott bizottsági elnök új személy megnevezését kérte Párizstól.

Amikor eltűnt a pénz

Belgiumban a jelek szerint nem hajolnak le az aprópénzért, ellenben nagyon díjazzák a nagyobb összegek eltüntetését. Erről a tételről a belga igazságügyibiztos-jelölt, Didier Reynders története is tanúskodik. 2011-ben, mikor az ENSZ elrendelte, hogy Kadhafi embereinek és szervezeteinek külföldön tartott pénzét befagyasszák, Reynders – aki éppen a pénzügyekről váltott a külügyminiszterségre – a kamatkifizetéseket nem blokkolta. Az összeg, több száz millió euró eltűnt, különféle más számlákra vezették át, a gyanú szerint végül embercsempész milicistáknál landolt. Reynders sohasem adott elfogadható magyarázatot a történtekre.

Fotó: MTI/AP
Didier Reynders

2012-ben már külügyminiszterként Reynders meglátogatta Najef bin Szultan bin Favvaz al-Saalan szaúdi herceget, akit egy francia bíróság 2007-ben tíz év börtönre ítélt két tonna kokain diplomáciai repülőgéppel történő terjesztéséért. Miután azonban nincs kiadatás, nem került börtönbe az Interpol egyik legkeresettebb bűnözője. Reynders – miután nyilvánosságra került a találkozó ténye – azt állította, fogalma sem volt, hogy ilyen múltja van annak az embernek.

De van itt még más is. A L’Echo és a De Tijd belga napilapok számoltak be arról, hogy áprilisban a nemzetbiztonság egyik volt munkatársa Didier Reyndersre terhelő vallomást tett a szövetségi rendőrségen. Az újságok birtokába jutott jegyzőkönyvből kiderül: az egykori titkosszolga azzal vádolja Reynderst, hogy a közbeszerzéseknél kenőpénzt fogadott el.

Az egyik történet a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosában, Kinshasában épülő nagykövetségről szól, ahol a vallomás szerint Reynders egy fegyverkereskedőtől és az egyik elnökjelöltnél is elfogadott csúszópénzt. A feljelentés Reynders módszereit is ismerteti: a belga kormányban különböző funkciókban 1999 óta szolgáló miniszter valójában alacsony értékű műtárgyakat és régiségeket adott el magas áron, illetve fantomcégeken át mosta tisztára a megvesztegetésből származó pénzeket. A vallomást egy olyan munkatárs tette, aki 2007 és 2018 között állt nemzetbiztonsági szolgálatban, és elsősorban gazdasági bűncselekményekkel foglalkozott.

A L’Echo újságírója öt feljegyzést is olvasott, amit a feljelentő 2009-ben, 2010-ben és 2011-ben készített. Bár a munkatárs akkoriban tájékoztatta a feletteseit arról, amit megtudott, a nemzetbiztonsági szolgálat mégsem továbbította a dokumentumokat az igazságszolgáltatásnak. A nyomozás előzetes szakaszban van, a brüsszeli ügyészség jelenleg mérlegeli, elindítsák-e az eljárást vagy se. Reynders a belga sajtónak azt nyilatkozta, ő is a sajtóból értesült a korrupciós vádakról.

Amik különösen rosszkor jöttek Reyndersnek, aki igazságügyi biztosjelöltként azt a feladatot kapta az Európai Bizottság leendő elnökétől, Ursula von der Leyentől, hogy irányítsa a bizottságnak az átfogó Európai Jogállamisági Mechanizmussal kapcsolatos munkáját. Von der Leyen az új bizottságot bemutató sajtótájékoztatóján kezességet vállalt Reyndersért, de minden valószínűség szerint ő sem tudott a feljelentésről.

A magyar biztosjelölttel, Trócsányi Lászlóval szemben azt hozták fel többen is, hogyan kérheti számon a jogállamiságot és a korrupció elleni harcot a tagjelölt nyugat-balkáni államokon, ha a saját országa ellen is folyik a 7. cikk szerinti eljárás. Ugyanez az ironikus párhuzam állhat elő Reynders esetében is, ha a vádak igaznak bizonyulnak.

Persze, az ő esete más. Az ítélet még nincs kész előre, viszont kéz kezet mos. Amolyan kulturált, demokratikus módon.