Fotó: ShutterStock/Torsten Pursche
Phenjan
Hirdetés

A phenjani rezsim szócsövének számító KCNA nem tért ki részletekre azzal kapcsolatban, mikor és hogyan hajtják végre a döntést.

A 23 éves Travis King július 18-án lépte át az Észak- és Dél-Koreát elválasztó demilitarizált övezet (DMZ) határát. A KCNA közlése szerint a hatóságok befejezték a kihallgatását, amelynek során King elismerte, hogy illegálisan hatolt be Észak-Koreába, és ezt azzal indokolta, hogy „rossz érzéseket táplált az amerikai hadsereggel szemben az embertelen bánásmód és a faji megkülönböztetés miatt”.

A szolgálati idejét letöltő King, aki a Yonhap dél-koreai hírügynökség szerint megtagadta a pénzbírság megfizetését azért, mert Szöulban megrongált egy rendőrautót, egy dél-koreai fogolytáborban töltött büntetés után már hazatérhetett volna az Egyesült Államokba, ahol azonban további „adminisztratív intézkedéssel” kellett volna szembenéznie. Ahelyett, hogy felszállt volna a repülőgépre, egy határ menti faluba látogató turistacsoporthoz csatlakozott, és a csoporttól elszakadva átkelt Észak-Koreába.

Korábban írtuk