Fotó: MTI/EPA/Mohamed Messzara, illusztráció
Hirdetés

A tömeg ezúttal is a Főpostánál találkozott, ahol február 22. óta gyülekeznek minden kedden, s amelynek a bejáratát palánkokkal zárták el, majd az óváros, a Kasba felett álló Mártírok tere felé haladtak.

Az útjukban álló széles rendőrkordon ellenére a diákok csak félfordulatot tettek a cél előtt, majd incidens nélkül visszafordultak a belvárosba, ahol szintén nagy volt a rendőri készültség.

A múlt héten a diákoknak sikerült eljutniuk a kormány és a belügyminisztérium székhelyéhez, de akkor összetűzések törtek ki a rendőrséggel.

Kedden számos rohamrendőrt vezényeltek a parlamenthez és a kormány székhelyéhez vezető utcákra.

„Nem kell választás, nem kellenek a maffiózóbandák” – skandálták a tüntetők, a többi tiltakozóhoz hasonlóan elutasítva az Abdel-Azíz Buteflika kormányzásának húsz évéből örökölt apparátus szervezte elnökválasztást. Buteflika április 2-án mondott le, utódjának megválasztását július 4-re tűzték ki.

A média és a közösségi portálok szerint Algírban és több más városban „polgári, nem pedig katonai államot” követeltek, és kifütyülték Ahmed Gáid Szaláh vezérkari főnököt.

Egyesek a kedden a börtönben elhunyt Kamel-Eddig Fehár mozabita (a berber nyelvű algériai kisebbséghez tartozó) emberi jogi harcos arcképét ábrázoló táblákat tartottak. A férfi március végi őrizetbe vétele óta éhségsztrájkot folytatott.

„Ez a gyilkos hatalom ölte meg őt” – állt az egyik, az emberi jogi harcos fotóját tartalmazó táblán.

Kedden Ahmed Gáid Szaláh tábornok párbeszédet szorgalmazott, amely kölcsönös engedményekkel lehetővé tenné az elnökválasztás mielőbbi megtartását. Úgy tűnt, mintha kizárta volna a július 4-i szavazást, de ellenezte a „bizonytalan kimenetelű átmeneti időszakokat”, amelyet az ellenzék követel.

A tábornok eddig a július 4-i elnökválasztást mint „alkotmányos megoldást” tartotta a válságból kivezető egyetlen útnak, de eddig csak két jelentéktelen ember jelöltette magát, így bizonytalanná vált a szavazás megtartása.