Ferenc pápa táviratban nyilvánította ki részvétét „az olasz politikai élet egyik főszereplőjének elvesztése miatt, aki felelősségteljes közhivatalát energikus temperamentummal viselte” – ismertette a Szentszék.

Hirdetés

„Őszentsége örök nyugalmat kért számára az úrtól és a szív vigasztalását mindazok számára, akik gyászolják” – olvasható a katolikus egyházfő üzenetében, amelyet a médiamágnásból lett politikus gyermekeinek címzett. Hozzátette, hogy buzgó imádsággal csatlakozik a részvétnyilvánítókhoz. A 86 éves korában elhunyt Berlusconinak két házasságból öt gyermeke és 16 unokája van.

A politikai élet szereplői szintén részvétüket nyilvánították.

„Berlusconi nagy politikus volt, aki mély nyomot hagyott köztársaságunk történetén” – jelentette ki Sergio Mattarella olasz államfő. „Egy nagyszerű olaszt veszítettünk el” – hangsúlyozta.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő Izrael nagyszerű barátjának nevezte a volt olasz kormányfőt.

„Mélyen elszomorított Silvio Berlusconi halála. Szívből jövő részvétem családjának és Olaszország népének” – olvasható az izraeli miniszterelnök közleményében. „Silvio Izrael nagyszerű barátja volt és mindig kiállt mellettünk. Nyugodj békében barátom” – tette hozzá.

Karl Nehammer osztrák kancellár Berlusconi európai politikai életben játszott szerepét emelte ki. „Olaszország volt miniszterelnökeként Silvio Berlusconi nyomot hagyott a velünk szomszédos ország és Európa politikai életén” – írta az osztrák vezető mély részvétét nyilvánítva „ezekben a nehéz órákban hozzátartozóinak és az olasz népnek”.

Eric Mamer, az uniós bizottság vezető szóvivője, valamint a brit és a német kormányok szóvivői szintén részvétüket nyilvánították Berlusconi hozzátartozóinak és az olasz népnek.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Twitteren arról írt, hogy Berlusconi „Olaszországot a politikai átmenet időszakában vezette, és azóta sem hagyott fel szeretett hazájának alakításával”.

Korábban írtuk