Potápi Árpád János a Hám János Római Katolikus Bölcsőde és Óvoda ünnepélyes átadásán hangsúlyozta, mindez azonban semmit sem ér, ha a külhoni magyarság nem cselekszik saját megerősödéséért, nem védi saját érdekeit és értékeit.

Hirdetés

Ebben Szatmárnémeti és Szatmár megye példát mutat az egész nemzetnek, itt rájöttek arra, hogy a magyar nemzet csak úgy erősíthető meg, ha mindenki összefog az itt élő emberek boldogulásáért – fogalmazott az államtitkár.

Kifejtette, együtt kell vállalni minden áldozatot és mindent meg kell tenni azért, hogy a magyarság megmaradjon és megerősödjön. Ez a folyamat mutatja meg, mit jelent a magyarság együttműködő nemzetként történő boldogulása, a szülőföldön és a diaszpórában egyaránt – tette hozzá a kormánypárti politikus.

Az államtitkár az idei csíksomlyói búcsú mottóját idézve azt mondta, minden nemzedék csak úgy tudja megőrizni hitét, kultúráját és hagyományait, ha időről-időre a valós élethez igazodva mindig megújítja önmagát.

Korábban írtuk

Nem kivétel ez alól a történelmi keresztyén egyházak és a közélet sem, ezért csak közös munkával tudjuk megóvni e két fontos érték mellett a magyarságot, a városainkat, a közösségeinket és otthonunkat – fogalmazott Potápi Árpád János.

Az eseményen Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti újrázni készülő RMDSZ-es polgármestere arról beszélt, öt évvel ezelőtt a városban 234 bölcsődei férőhely volt elérhető, ma pedig 467 férőhelyen tudják végezni a gyermekek bölcsődei nevelését.

Emellett folyamatban van újabb két önkormányzati bölcsőde építése összesen 160 férőhellyel – tette hozzá a városvezető.

Horváth Anna, az RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnöke emlékeztetett, a statisztikák szerint míg az 1980-as években 90 ezer bölcsődei férőhely volt Romániában, addig ez a szám 2016-ra alig 16 ezerre csökkent.

Gyakorlatilag felszámolták a bölcsődéket és nem sikerült olyan megoldásokat bevezetni, amelyek – a kétéves gyermeknevelési szabadság ellenére – választ jelenthettek volna a szolgáltatás pótlására – hangsúlyozta a politikus. Hozzátette, az RMDSZ a kormányzati munkája eredményeképpen ez a helyzet valamelyest javult, az utóbbi években száz helyszínen épültek például magyar tannyelvű óvodák és bölcsődék.

Addig, ameddig közösen egy irányba és a jó irányba építkezünk, addig van jövőnk, és mi ezt akarjuk építeni mindenkinek – jelentette ki az eseményen Pataki Csaba, Szatmár megye RMDSZ-es tanácselnöke.

Az épületet Schönberger Jenő szatmári megyéspüspök szentelte és áldotta meg.

A Szatmári Római Katolikus Egyházmegye tulajdonában lévő, korábban kórházként is funkcionáló, lelakott épületben több mint 18 millió lejből (1,4 milliárd forint) alakítottak ki 2400 négyzetméter alapterületű óvodát és bölcsődét, a beruházást a magyar kormány a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-n keresztül mintegy 1,27 milliárd forinttal támogatta. A fejlesztés anyagi finanszírozásában a németországi Renovabis katolikus segélyszervezet és a püspökség is részt vállalt.

A száz gyermek ellátásra alkalmas, műemlék jellegű épületben jelenleg három bölcsődei és két óvodai csoport működik 47 férőhellyel. A tervek szerint a 2024/25-ös tanévtől kezdve 52 bölcsődés gyermeknek és a két óvodai csoportban 30 óvodásnak tud az intézmény keresztény értékrend szerinti nevelést és oktatást biztosítani.