Fotó: MTI/AP/Prigozsin sajtószolgálata
Videófelvételrõl készített kép Jevgenyij Prigozsinról, a Wagner-csoport nevű orosz zsoldoshadsereg alapítójáról Rosztov-na-Donuban 2023. június 24-én
Hirdetés

Prigozsin szerint az „átgondolatlan döntések eredményeként” a Wagner-csoport 2023. július 1-jétől megszűnik – írja az Orosz Hírek.

Az orosz védelmi minisztérium júniusi utasítása szerint addig az időpontig az önkéntes egységeknek szerződést kell kötniük a katonai tárcával, hogy jogi státuszt kapjanak.

A Wagner parancsnoki tanácsa ezt az információt eljuttatta a harcosokhoz, és „senki sem volt hajlandó szerződést kötni a védelmi minisztériummal” – mondta Prigozsin. Pontosította, hogy a harcosok „minimális száma” került a védelmi minisztérium ellenőrzése alá, és ezt a számot két százalékra becsülte.

Prigozsin szerint június 30-án a csoport konvoja Rosztov-na-Donuba készült, és nyilvánosan átadta volna a katonai felszerelést a Délkeleti Körzet központja közelében. Wagner alapítója megismételte kijelentését, miszerint a csoport egységeit állítólag rakétatámadás érte, aminek következtében a katonák úgy döntöttek, hogy idő előtt elindulnak. A védelmi minisztérium „információs provokációnak” nevezte a Wagner állásainak ágyúzásáról szóló információkat.

Korábban írtuk

Prigozsin elmondta, hogy a felvonulás során az egyik oszlop Rosztov, a másik pedig Moszkva felé haladt. Elmondása szerint egy nap alatt 780 km-t tettek meg, útközben minden katonai létesítményt blokkoltak. Prigozsin hangsúlyozta, hogy „egyetlen katona sem halt meg a földön” a menet során, és sajnálatát fejezte ki az orosz légierő elleni csapások miatt. Szerinte „ezek az eszközök bombákat dobtak le és rakétacsapásokat indítottak”.

A „menet” résztvevői közül ketten meghaltak és „többen” megsebesültek – mondta Prigozsin.

A Moszkvától 200 kilométerre lévő konvoj előrenyomulásának megállításáról szóló döntést két tényezőnek tulajdonította.

„Az első tényező az, hogy nem akartunk orosz vért ontani. A második tényező az, hogy azért vonultunk fel, hogy tiltakozásunkat demonstráljuk, nem pedig azért, hogy megdöntsük az ország hatóságait. Ekkor [Alekszandr Lukasenko belorusz elnök] kezet nyújtott, és felajánlotta, hogy megoldást talál a Wagner-csoport további működésére törvényes joghatóság alatt. Az oszlopok visszafordultak és elindultak a táborokba” – mondta a Wagner-csoport alapítója.

A portál összeszegezte a nyilatkozat főbb pontjait:

  • „A felvonulás célja az volt, hogy megakadályozzuk a Wagner-csoport megsemmisítését, és felelősségre vonjuk azokat a személyeket, akik szakszerűtlen cselekedeteikkel rengeteg hibát követtek el a hadművelet során”
  • A döntés, hogy Moszkvába kell menni, a Wagner-táborok elleni rakétatámadás után született
  • „Azért vonultunk fel, hogy demonstráljuk tiltakozásunkat, nem pedig azért, hogy megdöntsük az ország kormányát”
  • „A wagneristák nem öltek meg senkit a földön, de sajnálták a lezuhant repülőgépeket. Ez önvédelem volt”
  • Lukasenko kezet nyújtott és felajánlotta, hogy találnak megoldást, az oszlopok visszafordultak és elindultak a hátsó táborok felé;
  • Ha a Wagner-csoport kezdettől fogva részt vett volna a különleges hadműveletben, „talán huszonnégy órán át tartott volna a hadművelet”.