A közleményben hozzátették, hogy a tiszteket egyúttal le is fokozták és le is szerelték.

Hirdetés

Vladimir Padrino védelmi miniszter azt közölte, az őrizetbe vettek „terrorakciókat készítettek elő a törvényes kormány megbuktatására és az államfő meggyilkolását is fontolgatták”.

„Ezeknek az árulóknak sosem lett volna szabad egyenruhát viselniük. Olyan csoportokról van szó, melyek nem képviselik a hadsereget a legkisebb mértékben sem” – hangoztatta a tárcavezető a közösségi médiában közzétett videófelvételén.

Venezuelában a hadsereg ellenőrzi a bányászatot, az olajkitermelést és egyes élelmiszerek kiosztását a lakosságnak, emellett pedig hagyományosan Maduro támaszának számít. Az ellenzék és civilszervezetek régóta bírálják a fegyveres erőket, korrupciót vetve a tisztek szemére.

Korábban írtuk

A venezuelai kormány korábban is többször jelentett be ellene irányuló összeesküvéseket, melyek szervezésével általában az Egyesült Államokat, az ellenzéket, valamint kolumbiai kábítószerbandákat vádolta.

Hétfőn az ügyészség 32 ember, civilek és katonák őrizetbe vételét jelentette be, akiket hazaárulással gyanúsítanak, ötöt közülük pedig azzal is, hogy meg akarták ölni Madurót. A főügyész, Tarek William Saab tábornok a sajtónak azt mondta, mindegyikőjük vallomást tett.

Kedden országszerte több ezren vonultak utcára, hogy szimpátiájukat fejezzék ki Nicolás Maduro elnöknek, a megmozdulásokat az államfő vezette Venezuelai Egyesült Szocialista Párt (PSUV) felhívására szervezték.

Venezuelában a kormány és az ellenzék közötti megállapodás értelmében az év második felében elnökválasztást kell tartani.