Fotó: MTI/Kreml
A Kreml által közreadott képen Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Orbán Viktor miniszterelnök (j) tárgyalása Moszkvában 2022. február 1-jén
Hirdetés

Kiemelt médiafigyelem kísérte Orbán Viktor moszkvai látogatását. Mindenekelőtt azért, mert a vizit az Ukrajna körüli válság közepette zajlik. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő már a két vezető találkozója előtt felhívta a figyelmet arra, hogy Vlagyimir Putyin tájékoztatni fogja partnerét az Egyesült Államokkal folyó tárgyalások állásáról, és arra biztatta az újságírókat, hogy ezt a témát nyugodtan vessék fel a sajtótájékoztatón is. De még a délelőtt folyamán az egyik nagy hírügynökség is arról beszélgetett szakértőkkel, hogy az európai biztonság mely kérdéseit vitatja meg Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin.

A látogatást e szempontból jól megalapozta, hogy az orosz sajtó a napokban széles körben és hosszú terjedelemben számolt be az Egyesült Államok által felvetett közép-kelet-európai csapaterősítési tervekről. Külön kiemelték Moszkvában, hogy Benkő Tibor védelmi miniszter visszautasította ezt a felvetést, mondván, Magyarország külföldi katonák nélkül is meg tudja védeni magát. A sajtó beszámolt arról is, hogy a magyar kormányfő a csúcstalálkozó előtt egyeztetett az Európai Unió soros elnökségét adó Franciaország államfőjével, Emmanuel Macronnal és Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral. Megjegyezték azt is, hogy Amerika nyomást gyakorol Brazíliára és Argentínára, e két dél-amerikai ország elnöke ugyanis a közeljövőben látogat Moszkvába.

Korábban írtuk

De az orosz sajtó figyelmét Orbán Viktor kiérdemelte azzal is, hogy – mint ahogy Vlagyimir Putyin is fogalmazott – nagyon sokat tett a két ország kapcsolatának fejlesztéséért. Kiemelik, hogy a magyar miniszterelnök 13 éve találkozott először Putyinnal, és azóta rendszeres az egyeztetés a két politikus között. Mint arról a látogatás képei is árulkodnak, az elmúlt jó évtizedben mind Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor, mind pedig a két külügyminiszter, Szergej Lavrov és Szijjártó Péter között kiváló személyes kapcsolat is alakult. Az URA.ru meg is jegyezte, hogy az orosz elnök találkozásukkor Viktornak szólítva tegezte a vendégét. A jövőre figyelve pedig szinte mindegyik orgánum kiemelte Orbán Viktor azon kijelentését, miszerint reményei szerint még évekig fognak találkozni. Mint a tudósítások ehhez hozzáfűzik, a magyar miniszterelnök győzelemre készül a tavaszi parlamenti választásokon.

A megbeszélések témái közül az orosz sajtó a nemzetközi kontextus mellett kiemelte a két ország együttműködését az energetikai szférában – itt idézték az orosz elnököt, aki elmondta, hogy a hosszú távú gázszerződésnek köszönhetően Magyarország a piaci ár ötödéért kapja jelenleg a földgázt –, valamint a terveket az orosz vakcina, a Szputnyik V magyarországi gyártásáról. Kiemelve a magyar kormányfő racionális megközelítését és Oroszország melletti kiállását, a sajtótájékoztató előtt több médium is felidézte Orbán Viktor korábbi kijelentését, miszerint a szankciókkal az Európai Unió lábon lőtte magát.


VIDEÓ! Az orosz elnök szerint biztonságot, hosszú távú stabilitást nyújt Magyarországnak a 2036-ig szóló gázszállítási szerződés; Magyarország az orosz–magyar gázszállítási szerződében szereplő mennyiség emeléséről is szeretne tárgyalni – minderről bővebben ITT olvashat.

Putyin Orbán Viktor után Macronnal is találkozik – az erről szóló hírünk ITT olvasható.