Fotó: Wikimedia Commons
Hirdetés

A Disneyland és a Disney World népszerű Splash Mountain nevű hullámvasút-látványossága az 1946-ban bemutatott A Dél dala – Rémusz bácsi meséi című musicalre épül.

A filmet, amelynek története az Egyesült Államok déli részén játszódik az amerikai polgárháború végén, a rabszolgaság eltörlését követően, számos kritika érte amiatt, hogy megszépíti az ültetvények világát és sztereotip módon ábrázolja a feketebőrű karaktereket.

A Disney csütörtöki közlése szerint a Splash Mountain attrakciót A hercegnő és a béka című 2009-es rajzfilmre fogják felfűzni, amelynek főszereplője az afroamerikai hercegnő, Tiana volt.

Korábban írtuk

A cég szerint a „Splash Mountain átalakításának különösen nagy jelentősége van napjainkban”, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy már tavaly óta dolgoznak a változtatásokon.

Az animált és élőszereplős jeleneteket vegyítő Rémusz bácsi meséit, amely ma elsősorban az Oscar-díjjal jutalmazott Zip-a-Dee-Doo-Dah című betétdaláról ismert, soha nem adták ki otthon megnézhető formában az Egyesült Államokban, és a Disney nemrég elindított streamingszolgáltatásának kínálatából is kihagyták.

Idén márciusban Bob Iger, a Disney akkori vezérigazgatója azt mondta, hogy még a rasszizmustól való elhatárolódás jelzésével sem „lenne helyénvaló a film a mai világban”, és valószínűleg felháborodást váltana ki.

A Splash Mountain témájának megváltoztatására vonatkozóan online petíció is indult, amelyet több mint 21 ezren írtak alá.