Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Robert Fico szlovák (b) és Orbán Viktor magyar miniszterelnök kezet fog a visegrádi országok (V4) kormányfõinek találkozóján Budapesten, a Várkert Bazárban 2018. január 26-án.
Hirdetés

Robert Fico győzelmével a különböző, európai politikai kérdésekben a magyar állásponthoz hasonló vélemény lehet az uralkodó Pozsonyban – fogalmazott a napilap megkeresésére Kolek Zsolt. A Ma7 felvidéki magyar hírportál vezető szerkesztője rámutatott, az elemzők szerint a szlovákiai előre hozott választások tétje az volt, hogy

folytatódik-e az atlantista, Nyugathoz húzó politika, vagy pedig egy szuverenista, nemzeti értékekre és érdekekre fókuszáló kormány alakulhat Szlovákiában.

Az eredmények ez utóbbit látszanak előrevetíteni.

Azzal, hogy Robert Fico nyerte meg a választást, megerősödhet a visegrádi együttműködés – fogalmazott a Kolek Zolt.

Javulás állhat be Budapest és Pozsony viszonyában az elmúlt három és fél évhez képest

− húzta alá. Hozzátette: elkerülhetők lesznek az olyan barátságtalan gesztusok, mint amit Szijjártó Péter e heti szlovákiai látogatása követett, amikor is a pozsonyi külügyminisztérium bekérette Magyarország szlovákiai nagykövetét. A szlovák kormány azzal vádolta a külgazdasági és külügyminisztert, hogy beleavatkozott a választásokba, amiért Forró Krisztiánnal, a felvidéki magyar Szövetség párt vezetőjével egyeztetett.

A közép-európai politika tekintetében a hangsúlyok, hangvételek nagyon hasonlók lehetnek a magyar kormány álláspontjához

− magyarázta a szakértő. Rámutatott, a Smer eddigi kommunikációja szerint Fico is ellenzi a fegyverszállításokat Ukrajnának, akárcsak Magyarország, illetve a béketárgyalások fontosságát hangsúlyozza, ellentétben a nyugati, globalista fősodorral.

A teljes cikket IDE KATTINTVA a Magyar Nemzet honlapján olvashatják el.

Korábban írtuk