Olaszország nem kötelező érvényű megállapodást fog kötni Kínával az ázsiai ország „egy övezet, egy út” elnevezésű monumentális infrastrukturális tervéhez kapcsolódóan – közölte Giuseppe Conte olasz miniszterelnök egy genovai külpolitikai fórumon.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Ezáltal Olaszország volna az első a legfejlettebb országokat tömörítő G7 országcsoport tagjai közül, amely csatlakozna a kínai tervhez.

A washingtoni Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője szombaton felszólította az olasz vezetést, hogy ne támogassa a kínai kezdeményezést.

„Olaszország a világgazdaság egyik fontos szereplője, és vonzó a befektetések szempontjából is. Az olasz kormánynak nincs szüksége arra, hogy legitimálja Kína öntelt infrastrukturális projektjét” – hangoztatta a szóvivő, Garrett Marquis.

Az Egyesült Államok, Japán és az Európai Unió több országa úgy tekint erre a tervre, mint a kínai befolyás globális kiterjesztésének egyik eszközére.

„Egyetértési megállapodást készülünk aláírni. Nyilvánvalóan ez csak egy keretmegállapodás, ami nem azt jelenti, hogy bármi mellett elköteleznénk magunkat. De Olaszország számára nagy lehetőség, amelyet megfelelő óvatossággal kezelünk” – mondta Conte még pénteken. Meggyőződése, hogy Olaszország és a többi EU-tagország a Kínával kötendő megállapodások révén elvárhatja Pekingtől, hogy a kínai fél tartsa tiszteletben az EU pénzügyi áláthatóságát, jogi és környezetvédelmi szabványait.

Az olasz-kínai megállapodás aláírására Hszi Csin-ping kínai elnök március 23-i olaszországi látogatása alkalmával lehetne sort keríteni – mondta. Az olasz kormányfő ezenkívül elképzelhető tartja, hogy elutazik Kínába az „egy övezet, egy út” projekt áprilisi csúcstalálkozójára.

Conte a genovai fórumon arról is beszélt pénteken, hogy Olaszország az Oroszország elleni európai uniós szankciók megszüntetésén dolgozik.