A képviselő az áltata szervezett, az afrikai munkahelyteremtésről szóló európai parlamenti rendezvény kapcsán kifejtette: Afrikában évente 12 millió fiatal lép be a munkaerőpiacra, helyben maradásuk záloga, hogy olyan képzést kapjanak, amellyel képesek elhelyezkedni a 21. századi munkaerőpiacon. Mint mondta, a keddi konferencia célja az volt, hogy az európai döntéshozók hiteles, afrikai megszólalóktól hallják: a migráció nem válasz a fejlődő országok kihívásaira.

Hirdetés

Véleménye szerint mivel Afrika legértékesebb erőforrása fiatal lakossága, a számukra biztosított megfelelő oktatással és szakképzéssel a kontinensnek lehetőséget kell adni arra, hogy a puszta nyersanyag-kitermelésre épülő gazdaságok végre valódi, 21. századi fejlődési pályára álljanak.

Hozzátette, hogy az elvándorlás támogatása éppen a fejlődés lehetőségétől fosztja meg az afrikaiakat. „Az éves szinten 5 százalékot meghaladó afrikai gazdasági növekedésnek ugyanis nem csak nagy létszámú, de képzett munkaerőre van szüksége” – emelte ki.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a kontinensen évente 12 millió fiatal lép be a munkaerőpiacra, ahol azonban csak 3 millió új munkalehetőség nyílik. „Ahhoz, hogy a fiatalok ne terhet, hanem lehetőséget jelentsenek Afrikának, össze kell hangolni az oktatást, a szakképzést, a gazdasági beruházásokat a munkahelyteremtési kezdeményezéseket. Enélkül nem remélhetjük, hogy az új generáció az elvándorlás helyett a helyben való boldogulást választja” – hangsúlyozta a képviselő.

Korábban írtuk


Hölvényi György rámutatott: „elértük, hogy Európai Unió 2027-ig a fejlesztési költségvetés 13 százalékát az oktatásra fordítsa. Ez hatalmas összeg, de az eddiginél jóval eredményközpontúbb tervezésre van szükség. Emellett pedig erősíteni kell a helyi szervezetekkel való együttműködést. A KDNP-s képviselő példaként a Caritas keresztény segélyszervezet ruandai képviseletének most bemutatott szakképzési és munkahelyteremtési programjait említette. Mint kifejtette: az EU-nak támogatnia kell az ilyen a helyi kezdeményezéseket, amelyek elősegítik a szülőföldön való boldogulást. Jó példájuk az uniós döntéshozók számára is bizonyítja: a magyar felfogás, azaz a helyben segítés elve működik.

A rendezvényen részt vevő Tapera Muzira, az Afrikai Fejlesztési Bank szakértője elmondta: az afrikai mezőgazdasági szektornak nagy szüksége van a képzett munkaerőre. Ennek különösen nagy jelentősége van az élelmiszerválság kezelésében és a klímaváltozással szembeni küzdelemben.

Katja Röckel, a német fejlesztési ügynökség részéről kiemelte: a képzéseknek és az azzal átadott készségeknek a realitásokhoz kell igazodniuk Afrikában.