Hirdetés

A kutatás szerint az amerikai felnőttek többsége – 81 százalék – még mindig hisz Istenben. És bár ez az arány magasnak tűnhet, valójában mégis ez a valaha mért legalacsonyabb ráta. Egészen 2011-ig több mint 90 százalék mondta magáról, hogy hisz Istenben, de ez a szám azóta egyre csökken, és most 8 százalékponttal elmaradt a 2016-ban mért 89 százaléktól. A legutóbbi mélypont a 2014-es 86 százalék volt.

Amikor a Gallup ugyanezt a kérdést 1953-ban, 1954-ben, 1965-ben és 1967-ben feltette, még 98 százalék vallotta magát istenhívőnek.

Összességében jelenleg 17 százalék állítja azt, hogy nem hisz Istenben, és a felmérés szerint ezek aránya a fiatalok és a baloldaliak körében a legmagasabb:
Az Istenbe vetett hit az elmúlt években a fiatal felnőttek és a politikai spektrum baloldalán állók (liberálisok és demokraták) körében csökkent a legnagyobb mértékben. Ezek a csoportok 10 vagy több százalékpontos csökkenést mutatnak, ha a 2022-es adatokat a 2013-2017-es felmérések átlagával hasonlítjuk össze.
A legtöbb más kulcsfontosságú alcsoportban is legalább mérsékelt csökkenés tapasztalható, bár a konzervatívoknál és a házastársi kapcsolatban élő felnőtteknél gyakorlatilag nincs változás.
A legnagyobb arányú csökkenést mutató csoportok egyben azok, amelyek tagjai közt a legalacsonyabb az istenhívők aránya, köztük a liberálisok (62 százalék), a fiatal felnőttek (68 százalék) és a demokraták (72 százalék). A politikai értelemben vett konzervatívok (94 százalék) és a republikánusok (92 százalék) körében a legmagasabb az Istenben való hit, ami azt tükrözi, hogy a vallásosság az Egyesült Államokban a politikai megosztottság egyik fő meghatározója.

Bár minden politikai spektrum tagjairól elmondható, hogy nagyobb részben hisznek Istenben – a republikánusok 92 százaléka, a pártfüggetlenek 81 százaléka és a demokraták 72 százaléka -, ideológiai szempontból a liberálisok a legkevésbé istenhívők; ez jelenleg 62 százalék, ami 11 százalékpontos csökkenést jelent a 2013-2017 közötti 73 százalékhoz képest.

Korábban írtuk

A felmérés azt is megállapította, hogy „az Istenben hívők mintegy fele – ami az összes amerikai 42 százalékának felel meg – azt állítja, hogy Isten meghallgatja az imákat és közbe tud avatkozni az ember érdekében”.

(forrás)