DER SPIEGEL

A Correctiv nevű közhasznú kutatási iroda az interneten álhíreket akar megjelölni, és ennek a fő finanszírozója George Soros, írja a legolvasottabb német hírportál.

A projekt indulásának pontos időpontja még nem ismert, de a pénz már ott van: a Correctiv a Nyílt Társadalom Alapítványoktól és magától Sorostól több mint százezer eurót kap a világhálón megjelenő „nem valódi” hírek helyreigazítására. A Correctiv az álhírek célzott keresésénél kifejezetten a Facebookra fog összpontosítani, de semmiképpen csak arra szorítkozni, jelentette be David Schraven, a vállalkozás vezetője.

Az álhíreket azután „Ezen hírben a tényellenőrzők kételkednek” megjelöléssel látják el. A Correctiv nem csak az egyes – mint a Spiegel, a legnagyobb német fősodratú hírhamisító fogalmaz – „hamisított hírekre” hívja fel a figyelmet, de arról is magyarázatot ad, hogy azok miként jöttek létre. (Hogy a New York Times és társai álhíreit is így jelölik-e meg, arról a cikk nem tesz említést.)

Schraven elmondta, reméli, hamarosan megkezdik működésüket.

Ezidáig a Correctiv három munkatársa foglalkozik a tényhamisítással. Hozzájuk még ketten csatlakoznak. Egyikük Karolin Schwarz, a „Hoaxmap” egyik alapítója. A „Hoaxmap” a „menekültek állítólagos bűncselekményeiről” hírt adó honlap. Schraven szerint a százezer euró az év végéig fog kitartani. „Utána meglátjuk, miként megyünk tovább”, mondta.

A Facebook már márciusban bejelentette, hogy keményebben lép fel az álhírek terjesztése ellen, és együtt fog működni a Correctivval. A Facebook ezért nem fizeti a Correctivet.

Záró bekezdésében a Spiegel azt írja, Soros gyűlölt figura számos „kelet-európai jobboldali kormány számára”. Így Orbánnak, aki azzal fenyegetőzött irányában, hogy a civil szervezeteket kihajítja az országból és ellenőrzésük szigorítására törvényt hoz.

Lovas István