Fotó: MTI Fotó: Mohai Balázs
Michael Roth előadást tart a Közép-európai Egyetemen
Hirdetés

Így kell galléron ragadni Lengyelországot és Magyarországot – ezzel a címmel jelent meg az az interjú, amit Michael Roth adott a t-online.de nevű internetes hírportálnak. Már a cím is mélyen sértő: galléron ragadni ugyanis általában a tolvajt szokták, vagy a betörőt a kertek alatt, ha tetten érik. Magyarország azonban egy a 27 EU-s tagállam közül, éppúgy, mint Németország, ezért különösen felháborító, ha egy külügyi államtitkár megenged magának egy ilyen kioktató, lekezelő hangot.

A cikk bevezetője már nemcsak sértő, hanem egyenesen fenyegető is: „Magyarország és Lengyelország elköszönt a demokráciától, miközben az EU még mindig burkoltan fogalmaz. (…) De ennek most vége. Michael Roth felfegyverkezik az autokratákkal szemben” …így foglalta össze az SPD-s politikussal készített interjú rezüméjét az internetes lap. Galléron ragadni egyébként annyit jelent, mint megvonni a pénzügyi forrásokat. Politikai alapon.

A cikk óriási felháborodást keltett: a Külgazdasági és Külügyminisztérium bekérette Németország budapesti nagykövetét a Magyarországgal szemben megfogalmazott vádak miatt, amelyek közül a legsúlyosabb, hogy a német államtitkár antiszemitizmussal is megvádolta hazánkat. Tette mindezt ahelyett, hogy inkább a saját portáján söprögetne, ahol tényleg lenne mit.

Szijjártó Péter szerint ez nem az első eset. „Michael Roth minden létező alkalmat megragadott arra, hogy Magyarországot és Lengyelországot támadja” – írta a külgazdasági és külügyminiszter az augusztus 22-i Facebook-bejegyzésében. A nagykövetet fogadó Magyar Levente szerint van a német kormányon belül egy elszántan magyarellenes csoport, amely rendszeres támadásokat intéz Magyarország és ezáltal a magyar–német kapcsolatrendszer egésze ellen. Ennek a csoportnak a fanatikus zászlóvivője a német külügyi államtitkár. Akinek már a koronavírus-törvény sem tetszett, noha nem sokban különböztek a magyarországi járványügyi intézkedések a Németországban bevezetettektől. 

Korábban írtuk

Az autoriterek vírusa címmel írt véleménycikket, amely április 20-án jelent meg a Die Welt hasábjain. Varga Judit igazságügyi miniszter ugyanitt utasította vissza Michael Roth kijelentéseit:

„Elég volt! Vajon honnan veszi magának a bátorságot Michael Roth, a Willy Brandt-i fényét már rég elvesztett, középpárttá zsugorodott német SPD EU-ügyekért felelős államtitkára, hogy a demokratikusan megválasztott Magyar Országgyűlés és Kormány döntései kapcsán – ízléstelen hasonlatot használva – egy autoriter vírus terjedéséről értekezzen a Die Weltben megjelent véleménycikkében? Vajon miért gondolja, hogy a magyarok szó nélkül eltűrik, hogy a koronavírus-törvény kapcsán arról dezinformálja a német embereket, hogy hazánkban megfojtják a demokráciát? Vajon miért gondolja, hogy elfogadjuk a kioktatását a szabad sajtó szükségességéről, miközben a liberális német média falát már évek óta alig-alig képes áttörni a fősodratú véleményektől eltérő álláspont? Vajon mennyiben hiteles a magyar koronavírus-törvény miatt a demokrácia és az európai érték csorbulásán aggodalmaskodni, miközben az Európai Bizottság alelnöke épp tegnap ismerte be, hogy a magyar jogszabály nem megy szembe az uniós joggal? Vajon miért gondolja Michael Roth, hogy elfogadjuk, hogy leendő német uniós elnökségként a semlegesség minden írott és íratlan szabályát megszegve, már előre pénzügyi szankciókkal fenyegesse azokat az országokat, amelyek neki nem tetsző politikát képviselnek, teszem hozzá, az állampolgáraiktól kapott felhatalmazás alapján. Elég volt! Magyarország kész minden kérdést megvitatni az európai partnerekkel, készek vagyunk segíteni szövetségeseinket mind a koronavírus-járvány alatt, mind az illegális migráció elleni fellépés kapcsán, de az ehhez hasonló kioktatásokat visszautasítjuk.”

Hiába. Roth nem hagyta abba a vádaskodást.

De ki is ez az ember, Michael Roth, akinek a nyilatkozatai már 2012 és 2014 között is rengeteg fejtörést okoztak magyar kollégájának? Michael Roth 1970-ben született Heringenben. Egyetemi tanulmányait Majna-Frankfurtban végezte, 1997-ben politológus diplomát szerzett. 2000-től 2002-ig a Berlini Szabadegyetem politikatudományi docense volt. Már diákkorában belépett a német szociáldemokrata párt ifjúsági szervezetébe, a Jusosba. Hessen tartomány országgyűlési képviselője, majd képviselőcsoportjának vezetője a Bundestagban. 2013 óta a harmadik, illetve a negyedik Merkel-kormány tagja, előbb EU-ügyi miniszter, majd EU-ügyekért felelős külügyi államtitkár.

2012-ben az azonos nemű párok életközösségét megáldó szertartáson vett részt a rotenburgi evangélikus alapítványi templomban, ahol tartós élettársi kapcsolatra lépett korábbi barátjával, Michael Kloeppnerrel, akivel büszkén mutatkozik a nyilvánosság előtt is. A homoszexualitását nyíltan vállaló politikus nem tekinti a másságát magánügynek. Küldetéstudata van, rendszeresen kifogásolja, hogy „egyes uniós tagállamokban továbbra sem legális az azonos neműek házassága”, szerinte elnyomják, ellehetetlenítik a szexuális kisebbséget, mivel házasságot csak egy férfi és egy nő köthet, mi több, azt is felrója, hogy ragaszkodnak a hagyományos férfi- és női szerephez, illetve a klasszikus családmodellhez. A lengyelországi államfőválasztás előtt azért fakadt ki, mert szerinte elfogadhatatlan, hogy „egyes EU-s tagállamokban bizonyos települések LMBTQ-mentes övezetté nyilvánítják magukat”.

Roth szerint „nacionalisták és populisták szervezkednek az állítólagos genderőrülettel szemben, hagyományos családképet és szerepfelfogást propagálva, és előítéletet szítva a szexuális kisebbségekkel szemben. (…) Németországnak az EU soros elnökeként óriási a felelőssége abban, hogy itt ne legyen helye a homofóbiának, a rasszizmusnak, az antiszemitizmusnak és a cigányellenességnek.”

A politikus korábban ezt nem tette meg, ám ezúttal meg is nevezte az általa bírált országokat: „Még ha sokaknak gondjaik is vannak Magyarországgal, Lengyelországgal, Oroszországgal és Törökországgal, ezeket az országokat nem szabad leírni, hanem a civil szervezeteket kell a helyszínen megerősíteni” – mondta a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak június 28-án. Noha Törökország nem az EU tagja, április végén mégis amiatt aggódott, hogy az LMBTQ-emberek szerinte veszélyben vannak ott.

Roth volt az is, aki a 2018-as országgyűlési választási kampányba beszállva élesen kritizálta a Stop Soros törvényjavaslatot, kilátásba helyezve a hetes cikkely szerinti eljárás megindítását Magyarországgal szemben. „A magyar kormány által előterjesztett törvényjavaslat megnehezíti, vagy akár teljesen ellehetetleníti azon civil szervezetek munkáját, akik a menekültekről és a menedékkérőkről gondoskodnak” – olvasható a német külügyi hivatal 2018. február 15-i hivatalos közleményében. Roth azt javasolta, hogy hozzanak létre egy EU-s alapot a civil szervezetek támogatására azokban az országokban, ahol szerinte veszélybe került a jogállamiság. A CEU úgymond Bécsbe költözésekor Brüsszelben is napirenden volt a jogállamiság kérdése. Michael Roth a tanácskozáson a Soros-egyetem virtuális Bécsbe költözését botránynak, „a tudomány szabadságára mért csapásnak” nevezte.

A balliberális politikus gyakran találkozik a Soros-szervezetek képviselőivel: nem fér hozzá kétség, hogy Roth is Soros katonája, aki felsorakozott elődei nyomdokába. Manfred Weber és Frans Timmermans után neki is az a feladata, hogy ahol tudja, ekézze Magyarországot és mindazokat az országokat, amelyek ellenállnak az illegális bevándorlásnak, illetve a genderideológia terjedésének. Azokat, amelyek nem kérnek az Európai Egyesült Államokból, aminek hadvezére Soros, és egyik zászlóvivője Roth, a német külügy agilis államtitkára.