PROJECT SYNDICATE
Egy „nehézsúlyú” szállt be a Soros-körüli globális harcba, mégpedig Soros mellett annak kedvenc publikálási helyén, a Project Syndicate hasábjain. 

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Neve világszerte ismert: Ian Buruma, aki az amerikai Bard College-ban oktat demokráciát, emberi jogokat és újságírást.

Számos könyv szerzője, egyebek között ezzel a címmel jelent meg kötete: „A tolerancia határa és a nulladik év: 1945 története”. (Akik már a címéről sejtik, miről ír, ne rendeljék meg, mert igazuk lesz.)

Kezdjük szó szerinti idézettel, nehogy uszítással vádoljanak bennünket.

„New York – 1938-ban, Kolnai Aurél, menekültként élő zsidó származású magyar filozófus megjelentette leghíresebb könyvét, a Háború a Nyugat ellen címmel, amely a nemzeti szocializmus alapjait képező gondolatok vizsgálata. Kolnai láthatóan minden, harmadrangú gondolkodó által írt dagályos értekezést elolvasott, amely a harcias, önfeláldozó, a Hősök Földje vér-és-föld erényeit magasztalta, és elátkozta a materialista, liberális demokratikus, burzsoá társadalmakat a Kereskedők Földjén (azaz, a Nyugaton). 

A Hősök Földje természetesen a náci Németország és a Nyugat volt, amit a zsidó pénz, valamint az ártalmas kozmopolitizmus korrumpált, és az USA meg Nagy-Britannia képviselt. Ugyanabból a vérből kellett lenni, mint ami a heroikus német nép, míg az angol-szász világból származó állampolgárság nyitott azon bevándorlók előtt, akik engedelmeskednek a törvénynek.”
És így tovább. 

Majd: 
„És mégis, az eszmék háborúja soha nem ért igazán véget. Most ismét a liberális eszméket, az internacionalizmust, a bevándorlókat befogadó nyitottságot lövik. Csak marginális csoportok vallják nyíltan a nemzeti szocializmust (miközben ők szintén feltűnővé válnak). De a kulturális és vallási kisebbségekkel szembeni hivatalos ellenségesség visszatért, mint ahogyan a kozmopolita elitek utálata.

De van legalább egy jó teszt arra, hogy az emberek hol állnak: véleményük a nemzetközi befektetőről és emberbarátról, George Sorosról. Mint Kolnai, Soros is Magyarországon született zsidó, és felnőtt korában Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban élt.”

Ezután jön Orbán: 
„Most pedig az őt tápláló kezet megharapó Orbán nemrégiben Soros ’nyitott határ birodalmát’ csúnya fenyegetésnek nevezte, Magyarország nemzeti azonosságára nézve. Soros szerinte pénzhegyekre támaszkodó ’ragadozó’.”

Később: 
„Soros úgy is jellemezhető, mint annak a ’Nyugatnak’ a megszemélyesítője, amit Kolnai meghatározott. Ő minden, amit az ősiségre hivatkozók és antiszemiták gyűlölnek: gazdag, kozmopolita, zsidó és Karl Popper liberális híve. 
Azon Karl Popperé – szintén az osztrák-magyar monarchia zsidó származású gyermeke -, aki  “nyitott társadalmának” szentelte magát Soros. 

A cikk azzal fejeződik be, hogy bizony, bizony, ma már éppen a korábbi Hősök Földje kancellárjának, Merkelnek remélhetjük sziklaszilárd eltökéltségét a Nyugat ellen folyó harcban. 

Lovas István