A Trial International közleménye szerint Harauszki tagja volt a fehérorosz gyorsreagálású erők (SZAHR) azon kommandójának, amely 1999-ben végrehajtotta az akciót három fehérorosz ellenzéki vezető, Jurij Zaharenka volt belügyminiszter, Viktar Hancsar korábbi miniszterelnök-helyettes és közeli barátja, Anatol Kraszouszki üzletember ellen.

Hirdetés

A vádlottnak St. Gallen kanton büntetőbírósága előtt kell megjelennie szeptemberben, a hírt a kanton hatóságai is megerősítették.

Jurij Harauszki 2019-ben, a német Deutsche Welle televíziónak adott interjúban elismerte, hogy tagja volt az egykori „halálkommandónak”. A bejelentésre felfigyelt a Vjaszna Emberi Jogi Központ nevű fehérorosz civil szervezet és az Emberi Jogi Szervezetek Nemzetközi Szövetsége, és Svájcban feljelentették a volt kommandóst, miután 2021-ben meggyőződtek arról, hogy Harauszki St. Gallen kantonban tartózkodott. Velük egy időben az egykori ellenzéki politikusok családjai is feljelentést tettek a kanton büntetőbíróságán.

A Trial International a közleményben kiemelte, hogy olyan, eddig egyedülálló jogi eljárást indítottak, amely az egyetemes jogelvek alkalmazásával teszi lehetővé egy fehérorosz bűnelkövető felelősségre vonását.

Korábban írtuk

Severin Walz, a három egykori ellenzéki családjait képviselő ügyvéd pedig reményét fejezte ki, hogy az ügy részleteinek teljes feltárásával igazságot tudnak szolgáltatni a Fehéroroszországban elkövetett bűncselekmények áldozatainak.