Fotó: MTI, archív, illusztráció
Fotó: MTI (archív, illusztráció)
Hirdetés

Egy 30 éves férfit és egy 27 éves nőt a korábbiakban azzal gyanúsítottak, hogy segítettek annak a 42 éves férfinak, aki bevallotta, hogy tavaly többször is megpróbált vonatokat kisiklatni Németországban.

A 42 éves férfi és felesége továbbra is őrizetben vannak, míg a két másik irakit szabadon bocsátották, mert a gyanú nem volt megalapozott ellenük – közölte a bécsi ügyészség szóvivője, Nina Bussek a dpa német hírügynökséggel.

A bécsi ügyészség korábbi közleménye szerint tavaly október 7-én több tettes acélsodronyt feszített ki a felsővezetékekre a Nürnberg és München közötti vasútvonalon Allersbergnél. A kötél kárt okozott egy Intercity-Express vonat szélvédőjében, de a járművet nem sikerült kisiklatni, így személyi sérülés nem történt. A másik esetben betonlapokat helyeztek a sínre egy berlini vonalon, és csak technikai hibák miatt nem következett be végzetes kimenetelű szerencsétlenség.

A nyomozók arab nyelvű írásokra és az Iszlám Állam dzsihadista szervezet zászlajára bukkantak a helyszínen, ami megalapozta a terrorcselekmény gyanúját. Az elfogott férfi beismerte, hogy ő követte el a támadásokat, de tagadta, hogy terrorista indítékkal.

Korábbi hírek szerint az iraki férfit terrorizmus szándékával elkövetett gyilkossági kísérlettel és súlyos anyagi károkozással, illetve terrorcsoporthoz tartozással vádolhatják meg. A bécsi ügyészség szerint akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat.

Ausztria belügyminisztere, Herbert Kickl a múlt héten azt állította, hogy a támadási kísérletek mögött egy „terrorista sejt” állt.