Magyarországon eddig csak hat szélturbina üzemelt. Az első áramszolgáltatói hálózatba integrált szélerőmű öt éve épült Kulcson, s 700 család éves energiaigényét szolgálja ki. Az ország legnagyobb szélturbinája viszont nemrég Erk község mellett épült fel, a 800 kilowattos, német gyártmányú létesítményt a Pacziga Kft. saját erőből finanszírozta. A beruházás összköltsége mintegy 250 millió forint volt. A rendszer 800 család évi energiaszükségletét fedezi majd. Az EU megújuló energiapolitikai irányelvei kimondják, hogy a közösség energiaellátásában az alternatív energiahordozók arányát 2010-re a jelenlegi 14 százalékról 22,1 százalékra, a villamos energián belül pedig 5,3 százalékról 12 százalékra kell növelni. Ezt részben az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentése, részben az importfüggőség mérséklése indokolja. Magyarországon a teljes villamosenergia-termelésen belül a biomassza felhasználásával, szélkerekekkel, napelemekkel vagy geotermális úton megtermelt áram aránya 2003-ban még csak 0,9 százalék volt, mára elérte a 2,3 százalékot, de az uniós vállalások szerint 2010-ig 3,6 százalékra kell nőnie. Eközben energiaellátásunk mintegy 70 százaléka a jelentős importfüggőséget okozó szénhidrogénre épül. Mivel hazánkban a természetes biomasszakészletek (erdők) kifogyóban vannak, a zöld áram arányának növelése érdekében a szélenergia kihasználása lehet a megoldás.

Bár már ötszáz szélerőmű építésére kiadták az engedélyeket, az első nagyobb szélparkok (több szélerőmű) építésére várhatóan 2006-ban kerül sor. Így például most épül Vas megye első szélerőműve Vépen a Szélerő Vép Energiatermelő Kht. jóvoltából, amely saját erőből, illetve uniós és kormányzati támogatásból építette fel a német gyártmányú szélkereket. A szinte zajtalanul működő, 230 millió forintba kerülő berendezés üzemeltetése és karbantartása olcsó, és az első szélmotor felállítását a tervek szerint 2007-ig még három követi, majd hosszabb távon további húszat építenek. Az első szélmotorral 700 lakás energiaellátását lehet megoldani. Az önkormányzat 20 százalékos tulajdonrészt szerzett az új vállalkozásban, és egy megállapodás alapján a szélerőmű ingyen látja el árammal a nagyközség közvilágítását, ami a településnek évi 5-6 millió forint megtakarítást jelent. A cég tulajdonának 40 százalékát részvények formájában a helyi lakosság szerezheti meg. Újrónafőn pedig három szélerőművel már létre is jött az első szélpark.

Ugyanakkor a beruházók számára kockázatot jelent a magyar jogszabályi környezet.

– A szélerőművek telepítésével kapcsolatos egyik legnagyobb probléma, hogy bár a 2001-es villamosenergia-törvény rendelkezik az alternatív módon nyert energia kötelező átvételéről, de az inflációt követő garantált árat csak 2010-ig biztosítja – mondja Kazai Zsolt, az Energiaklub munkatársa. – A kormányzat ezt egyelőre nem szándékozik megújítani.

A kockázatot jelentő magyar jogi helyzet ellenére például az ír SWS csoport közel 150 millió eurós beruházást tervez hazánkban. Zirc közelében építenének egy 38 turbinából álló szélerőműparkot, amely 60 ezer háztartás áramellátását biztosítaná. A szélben hatalmas erő van. Egy új felmérés szerint a Föld évi potenciális szélenergia-kapacitása 72 terawatt, közel negyvenszerese az emberiség 2000 éves energiafelhasználásának.

Az Európai Szélenergia Társaság célja, hogy az unió országaiban 2010-ig több ezer újabb, folyamatosan megújuló energiaforrásból táplálkozó erőművet építsenek, amihez jelentős EU-támogatás vehető igénybe. A társaság legfrissebb felmérése szerint 2004-ben az új telepítések tekintetében Spanyolország 2061 megawattal átvette a vezetést Németországtól. De az összes kapacitást figyelembe véve továbbra is Németország vezet toronymagasan, hiszen a világ összes szélerőmű-kapacitásának harmadát mondhatja magáénak, és az európai szélenergia-kapacitásoknak csaknem a fele itt működik.