Fotó: MTI/AP/Darko Vojinovic
Hirdetés

Az elnök mindezt az új fertőzöttek számának jelentős csökkenésével indokolta.

„Holnap a kormány, a miniszterelnök és én mint államfő megkapjuk a védelmi minisztérium indoklását, majd a kormány Ana Brnabić miniszterelnök által és általam is aláírt állásfoglalását szerdán, vagyis Durdevdan (Szent György ünnepe) napján átadjuk a parlamentnek a szükségállapot feloldása végett” – mondta Vucic. Hozzátette: amennyiben a dokumentum még aznap megjelenik a hivatalos lapban, úgy csütörtöktől már nem lesz kijárási tilalom.

Szerbia a Reuters hírügynökség értesülése szerint a jövő héten újraindíthatja a távolsági buszjáratokat és a vasúti személyforgalmat, a légiközlekedés pedig a hónap végéig indulhat be. A bevásárlóközpontok, kávézók és éttermek a távolságtartási szabályok betartása mellett szintén fogadhatnak vendégeket a korlátozások feloldását követően.

Korábban írtuk

Predrag Kon járványügyi szakember, és a belgrádi válságstáb tagja szerint a koronavírus elleni küzdelemben hozott higiéniai és orvosi intézkedések nagy része hatályban marad. „A kijárási tilalmak véget érnek, de a pandémia teremtette körülmények fennmaradnak” – fűzte hozzá.

Belgrád korábban enyhített a korlátozó intézkedéseken, és megszüntette az eredetileg a teljes hétvégére tervezett kijárási tilalmat, az ellenzék szerint ez nem elég, meg kellene szüntetni az éjszakai kijárási tilalmat is, illetve az összes kötelező, szigorú intézkedést. Az ellenzéki vezetők egy csoportja csütörtök este, a kijárási tilalom ideje alatt tiltakozást szervezett a parlament épülete elé.

Szerbiában 9464 az azonosított fertőzöttek száma, akik közül 193-an haltak meg a Covid-19 betegségben. A nyugat-balkáni ország március 15-én szükségállapotot vezetett be, lezárta a határait és kijárási tilalmat vezetett be, a parlamenti választásokat pedig elhalasztotta.

Koszovóban az utóbbi 24 órában 823-ról 834-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Albin Kurti miniszterelnök a bizalmi szavazáson megbukott kormányának utóbbi három hónapját értékelve közölte, azért kellett megbuknia, mert változást akart, az pedig lassú és fájdalmas folyamat, amire a többi párt nem volt felkészülve. Mint mondta, egyelőre nem a politikával kell foglalkozni, hanem le kell győzni a koronavírus-járványt: ha annak vége, akkor pedig előrehozott választást kell tartani, hogy újra az emberek dönthessenek arról, ki vezesse az országot a jövőben.

Észak-Macedóniában vasárnapról hétfőre 1506-ról 1511-re emelkedett a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. Az alkotmánybíróság szerdán dönt arról, hogy milyen lépésekkel lehet feloszlatni a parlamentet anélkül, hogy az összeülne, és kiírni a korábban április 12-re tervezett választás új időpontját. A választás kérdése azért lehet ismét időszerű, mert látványosan csökken az új fertőzöttek, és nő a gyógyultak száma a nyugat-balkáni országban.

Montenegróban májusban nem regisztráltak új fertőzöttet, így az igazolt fertőzöttek száma továbbra is 322. A miniszterelnök szerint az, hogy nincs új fertőzött, azt bizonyítja, hogy a montenegrói állampolgárok fegyelmezettek, az állam pedig megfelelően lépett fel a járvány ellen. Mint mondta, eredetileg május 18-tól tervezték, hogy a korlátozó intézkedéseken jelentősen enyhítenek, de ha továbbra sem lesz új eset, már hamarabb is meghozhatják az enyhítő lépéseket. Hétfőtől egyébként újra lehet múzeumba, könyvtárba, edzőterembe, de fogorvoshoz is járni az Adria-parti államban.

Bosznia-Hercegovinában az utóbbi 24 órában 1839-ről 1857-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az új fertőzöttek számának csökkenésével Boszniában is lassan visszatér az élet a rendes kerékvágásba. Hétfőtől több helyen is – hétvégi menetrend szerint ugyan, de – újraindul a városi közösségi közlekedés, és egyre több üzlethelyiség nyílik meg, és a bejelentések szerint hamarosan a kávézók és éttermek is újra fogadhatnak vendégeket.