A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az Európai Unió és a déli partnerség országainak külügyminiszteri találkozóját követően hangsúlyozta: Ukrajnában regionális fegyveres konfliktus zajlik, azonban a hatásai globálisak, és ma a legfontosabb feladat annak megelőzése, hogy maga a háború is világszintűvé váljon, ehhez pedig végre mindenkinek a békéért kellene dolgoznia. „Mind Európának, mind a déli szomszédságunknak, Észak-Afrikának, a Közel-Keletnek is az az érdeke, hogy minél előbb béke legyen” – szögezte le.

Hirdetés

Kiemelte, hogy a háború okozta világélelmezési válság éppen azokat az országokat sújtja leginkább, ahol amúgy is nehéz a helyzet, amelyek egyébként is könnyebben tudnak destabilizálódni. „Ezért most a legfontosabb, hogy meggátoljuk, hogy a világélelmezési válság újabb migrációs hullámokat váltson ki, mert ezek szintén Európába indulnának, és Európa nincsen abban az erőállapotban, hogy egyszerre két biztonsági típusú kihívással is szembe tudjon szállni” – fogalmazott.

Szijjártó Péter kijelentette: mivel meg kell akadályozni, hogy a háború mellett még az illegális migráció is sújtsa Európát, ezért a közösségnek abszolút érdeke a legszorosabb együttműködés kialakítása az észak-afrikai és közel-keleti országokkal. Márpedig – mint mondta – ehhez fontos támogatni az érintett régiókban lévő államokat, amelyek így „mintegy európai védvonalként” feltartóztathatják a migrációs hullámokat.

„Ehhez Brüsszelnek kellene alapvetően változtatni, Brüsszelnek be kellene fejeznie migrációt támogató politikáját” – közölte.
A miniszter szerint mielőbb világossá kell tenni, hogy Európába csak legális úton lehet belépni, ahogyan azt is, hogy a határsértés bűncselekmény, és ekként a Földközi-tengeren bevándorlókat szállító hajókat üzemeltető NGO-k „bizony embercsempészek”, akikkel szemben ennek megfelelően kell fellépni.
„A határainkat meg kell védeni, mert különben az illegális migráció és a háború jelentette biztonsági kihívás egyszerre sok lesz Európának” – összegzett.

Korábban írtuk