Fotó: MTI/EPA/Jehja Nemah
A Fehér Sisakosok szíriai segélyszervezet mentõalakulatának tagjai romok között rekedt emberek után kutatnak az észak-szíriai Idlíb kormányzóságbeli Haremben 2023. február 8-án. Szíriában eddig 2600 halálesetet jelentettek a hatóságok
Hirdetés

Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos jelezte: bátorítják a tagállamokat, hogy nyújtsanak segítséget a katasztrófa sújtotta közel-keleti országnak.

A polgári védelmi mechanizmus keretében az Európai Unió képes segítséget nyújtani uniós és nem uniós országoknak az olyan veszélyhelyzetekre való reagálásban, mint a természeti katasztrófák, az egészségügyi válsághelyzetek vagy a konfliktusok. A mechanizmuson keresztül a világ bármely országa segítséget kérhet, ha egy vészhelyzet meghaladja katasztrófareagálási képességeit.

A katasztrófa jellegétől függően a segítségnyújtás különböző formákat ölthet, így jelenthet például kutatási-mentési műveleteket, tűzoltást, egészségügyi személyzet rendelkezésre bocsátását vagy orvostechnikai felszereléseket és gyógyszereket.

A 27 tagállamon kívül nyolc nem uniós ország vesz részt a mechanizmusban: Albánia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Izland, Montenegró, Norvégia, Szerbia és Törökország.

Korábban írtuk

A mechanizmus operatív központja az Európai Unió Veszélyhelyzet-reagálási Koordinációs Központja (ERCC). 2001 óta a polgári védelmi mechanizmust több mint hatszáz alkalommal aktiválták az Európai Unión belül és kívül, például az ukrajnai háború, a koronavírus-világjárvány vagy az európai erdőtüzek esetében.