Az Európai Parlament (EP) elnöke reméli, hogy Matteo Salvini olasz belügyminiszter és kormányfőhelyettes keddi találkozójukon meggyőzi Orbán Viktor miniszterelnököt a dublini rendszer reformjának szükségességéről.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Antonio Tajani a La7 olasz televíziónak azt mondta, a Diciotti nevű hajó este is bizonyította, hogy az európai uniós tagállamoknak el kell fogadniuk a menekültügyet uniós szinten szabályozó dublini megállapodás reformját.

A Diciotti „mindenki veresége” – mondta az EP elnöke, arra utalva, hogy a hajó fedélzetén Olaszországba érkezett migránsok áthelyezésének kérdése ismét mekkora feszültséget teremtett a tagállamok között. Ez nem következett volna be, ha tagállamok elfogadják a dublini reformot – vélekedett. 

Antonio Tajani hozzátette, reméli, hogy a kelet-európai országok változtatnak álláspontjukon a hasonló esetek elkerülésére. 

Javasolta: aki nemet mond az áthelyezésre, az fizessen be többet az afrikai országokat támogató „Marshall-tervbe”. 

A Liga pártot vezető Matteo Salvini és a magyar kormányfő keddi milánói találkozóját a másik olasz kormánypártot, az Öt Csillag Mozgalmat vezető Luigi Di Maio miniszterelnök-helyettes is kommentálta. 

„Orbán Magyarországa szögesdrót-falakat emel és megtagadja az áthelyezéseket. Ami engem illett, aki nem csatlakozik az áthelyezésekhez, annak nincsen joga az európai forrásokhoz. Mi elfogadtuk a kvótákat” – mondta a La Stampa című olasz napilapnak. 

Az M5S parlamenti frakcióvezetői korábban közös nyilatkozatban határolódtak el a Salvini-Orbán találkozótól, hangsúlyozva, hogy politikai, nem pedig kormánytalálkozóról van szó. 

Matteo Salvini az Il Messaggero napilapnak kijelentette: „Orbán olyan Európát akar, amely ellenőrzi és védi külső határait. Ez a mi végső célunk”. 

Kijelentette, hogy Orbán Viktorral nem a menedékkérők áthelyezéséről vagy szétosztásáról akar egyeztetni, hanem arról, miként lehetne biztonságosan azonosítani a migránsokat az észak-afrikai kikötőkben, hogy útra se keljenek Európába azok, akik nem jogosultak a menekültstátusra.

Matteo Salvini hozzátette, ha Angela Merkel német kancellár keresné fel, vele is találkozna. A magyar miniszterelnökkel való találkozóját kísérő olasz belpolitikai bírálatokra úgy válaszolt, Orbán Viktor országvezető, pártja az Európai Néppárt tagja. Orbán „nem olyan csúnya és rossz euroszkeptikus, mint Salvini vagy Le Pen” – nyilatkozta ironikusan Matteo Salvini. 

A Salvini-Orbán találkozó idejére Milánóba meghirdetett tüntetést a baloldali Demokrata Párt (PD) politikusai kezdeményezték „Olaszország nem Salvini, Európa nem Orbán” jelszóval. 

Matteo Salvini szerint az M5S-nek csak töredék része bírálja őt, a PD-t pedig már csak a Salvini-ellenesség tartja életben.