Laj jelenleg alelnök, és a kormányon lévő Demokratikus Haladó Párt jelöltjeként indult a választáson. Május 20-án lép hivatalba elnökként. Kína, amely Tajvant saját területének tekinti, veszélyes szeparatistának tartja Lajt, és rendre elutasította a tárgyalási ajánlatait.

Hirdetés

A demokrácia és a szabadság az Egyesült Államokkal közös alapvető értékeink – jelentette ki Laj, mikor találkozott az amerikai politikusokkal.

„Tajvan az első szigetlánc része és Kína tekintélyelvű terjeszkedésének frontvonalában áll. Ez Tajvant stratégiai szempontból kulcsfontosságúvá teszi. A Tajvani-szoros stabilitása rendkívül fontos a regionális, valamint globális béke és jólét szempontjából” – mondta Laj, hozzátéve, hogy továbbra is kiáll a status quo mellett.

„Remélem, hogy az Egyesült Államok továbbra is képes folytatni Tajvan rendíthetetlen támogatását, a kétoldalú kapcsolatok elmélyítését, és együttműködik más demokratikus partnerekkel a béke és a jólét biztosítása érdekében a régióban” – folytatta Laj.

Korábban írtuk

„Biztosítjuk afelől, hogy az Egyesült Államok Kongresszusa támogatja Önt” – mondta Mario Diaz-Balart amerikai képviselő.

A tajvani kormány elutasítja Kína követeléseit, mondván; csak a tajvaniak dönthetnek saját sorsukról.

Az Egyesült Államok hivatalosan nem áll diplomáciai kapcsolatban Tajvannal, de a sziget legfontosabb nemzetközi támogatója és kereskedelmi partnere.