Fotó: ShutterStock
Hirdetés

Ki ne hallotta volna már azt az érvelést, hogy nem gond a migránsok átvétele, hiszen úgysem maradnak itt? Céljuk Berlin, London, Stockholm, Párizs – eszük ágában sincs Magyarországon maradni. Az „úgyis továbbmennek” legelőször a 444.hu hasábjain jelent meg még 2015 szeptemberében.

Így szólt: „Bízom benne, hogy Magyarország egyszer még sikeres ország lehet, ahol sok szorgos kézre és okos fejre lesz szükség. Tudom, hogy a magyar kultúra, annak minden pozitív és negatív vonásával, az Ady Endrékkel és a házmesterekkel, megingathatatlan. Azt is tudom, hogy Magyarország akkor volt a legsikeresebb, amikor sokféle nép lakta. Ezért azt szeretném, hogy Magyarországon ne csak átutazzon több százezer menekült, hanem itt is akarjanak maradni, és mi tárt karokkal fogadjuk őket” – írta a Soros-közeli portál. A 444.hu valószínűleg virágcsokrokat és éljenző tömeget is vizionált a Keletibe, a müncheni főpályaudvar mintájára. Azután jöttek egymás után a leghajmeresztőbb baloldali nyilatkozatok, végül a magyar ellenzék megszavazta a belügyminiszterek tanácsa által többségi döntéssel elfogadott javaslatot a migránsok kötelező szétosztására úgy, hogy közben még a kvóta tervének létét is tagadták.

Dobrev Klára azt mondta, a migráció olyan, mint az ufók. Egyik sem létezik. Tóth Bertalan, a szocialisták frakcióvezetője szerint kötelező betelepítési kvóta nincs és nem is lesz. A DK-s Arató Gergely hazugságnak nevezte a migránsok szétosztását a tagállamok között. Gyurcsány Ferenc azt is elárulta, hogy szerinte mitől kell félni: a kutyapiszoktól, nem pedig a terroristáktól. (Előbbiből valóban nincs hiány, mióta Karácsony Gergely vezeti a fővárost.)

Az uniós belügyminiszterek által megszavazott kvótaterv értelmében minden tagállamnak kötelező lesz befogadni az EU-ba érkező migránsokat, ráadásul az érkezők harmadának a kérelmét Magyarországon kell elbírálni. Ha valamely tagállam ezt visszautasítja, minden egyes be nem fogadott illegális bevándorló után 22 ezer eurót, jelenlegi árfolyamon 8,5 millió forintot kell fizetnie.

Nincs ezzel gond, jöjjenek, hiszen úgysem maradnak itt. Magyarország tranzitország, az EU-n belül szabad a mozgás, irány a Nyugat” – hallani a nép hangját a betelefonálós műsorokban. De vigyázat! Németország időközben megtelt. Már más szelek fújnak. Willkommenskultur helyett Abschiebungskultur. Befogadás helyett kiutasítás. Isten hozott helyett Isten veled.

A Bild című lap értesüléseire hivatkozva a Focus online is nyilvánosságra hozta, hogy a Scholz-kormány a német határellenőrzés visszaállítására készül. Németország és Ausztria között már jelenleg is állandó határellenőrzés van érvényben a Németországba történő belépéskor valamennyi beutazó számára.

A kormánydokumentumban szereplő előterjesztés szerint az intézkedést Németország valamennyi határára kiterjesztenék. Az általános migrációs helyzetre hivatkozva azt írják: „Az elmúlt években jelentősen megnőtt a más országokból érkező menekültek száma Németországban. Az idei év elején is magas a harmadik országból érkezők száma. Ukrajnát leszámítva, a más országokból belépők száma 2019-hez képest mintegy ötven százalékkal nőtt” – olvasható az előterjesztés indoklásában.

Az illegális határátlépések számának növekedése miatt a rendőrszakszervezet a vámosok határra vezénylését javasolja. Ráadásul ezzel a tervével a vörös–sárga–zöld Scholz-kormány nincs is egyedül. Az ellenzéki CDU–CSU szerint is szükség lehet a határrendészet felállítására az ország határain. Markus Söder bajor miniszterelnök a CSU pártkonferenciá­ján hangsúlyozta, hogy a bajor minta példaként szolgálhat. Bajorország 816 kilométer hosszan határos Ausztriával, ahol már jelenleg is állandó határőrizet van érvényben. Manfred Weber, a CSU alelnöke is egyetért Söder javaslatával. Szerinte azért van szükség a határőrizet országos kiterjesztésére, mert még mindig nincs konszenzus a kormányban arról, hogy az EU megfelelő technikával, határfelügyelettel, ha kell, akár kerítésekkel is megvédje a külső határait az illegális migrációval szemben.

Korábban írtuk

A belső határőrizet visszaállításának terve, ami a politikusok fenti nyilatkozatai alapján a CDU–CSU-tól sem idegen, az EU-ra nézve tragédia lenne: az unió legnagyobb vívmánya, a schengeni egyezmény végét jelentené. Az egyes tagállamokba szétosztott migránsok hiába akarnának, nem tudnának többé továbbmenni, mert a visszaállított határőrizet gondoskodna róla, hogy ne hagyhassák el az országot, ahová utalták őket.

A belső határellenőrzés emellett az árucsere-forgalom lassulásához (tehergépkocsi-ellenőrzések), a szállítási határidők be nem tartásához, ellátási gondokhoz, végső soron a gazdaság további lassulásához vezethetne, miközben a külső határokon át feltartóztathatatlanul árad Európába a segélyekre szoruló, szétosztásra váró migránstömeg.