A tárca szerint az ukrán fél vesztesége az érintett frontszakaszokon mintegy 650 katona volt, akik közül a legtöbben, körülbelül 290-en Donyeck körzetében estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

Hirdetés

Az összesítés a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említette egyebek mellett külföldi „zsoldosok” egy ideiglenes telephelyét, egy üzemanyag- és három lőszerraktárt, két harckocsit, hét páncélozott harcjárművet, két gyalogsági harcjárművet, két páncélozott szállítójárművet, valamint Vilha és Vampire sorozatvetők 11 rakétáját és 21 drónt.

Az orosz védelmi tárca szerda este újabb közleményt adott, amely szerint az orosz fegyveres erők kedd este precíziós csapást mértek külföldi fegyveresek egy harkivi ideiglenes állomáshelyére. A csoport magját franciák alkották.

A tárca szerint a csapás több mint 60 fegyverest megölt meg, és több mint húszat megsebesített, az épület pedig, amelyben a „zsoldosok” állomásoztak, teljesen megsemmisült.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek szerdán ukrán tüzérségi és dróntámadást. Belgorod megye légterében délutánig öt, pilóta nélküli repülőszerkezetet és hét sorozatvető-rakétát lőttek le. A régióban biztonsági okokból egy húsz kilométer széles határsávban az iskolákban át fognak térni a távoktatásra, Belgorod városban pedig 20 órától elrendelték az üzletközpontok bezárását.

A jekatyerinburgi orosz központi kerületi katonai bíróság szerdán közölte, hogy nyolcévi szabadságvesztésre ítélte az ukrán származású Viktor Rasztorgujevet robbanóanyag illegális gyártása és egy Nyizsnyij Tagil-i katonai üzem elleni terrortámadás előkészítése vádjával. A Mariupolból az oroszországi Szverdlovszk megyébe 2014-ben áttelepült, 59 éves Rasztorgujev nem ismerte el bűnösségét, és fellebbezett.

A „Donyecki Népköztársaság” legfelsőbb bírósága életfogytig tartó szabadságvesztést szabott ki szerdán Olekszij Mozgovojra, az ukrán Azov alakulat volt tagjára, amiért 2022 áprilisában Mariupolban saját kezűleg agyonlőtt négy civilt, valamint 25 évi fegyházra ítélte Olekszandr Kuzmenkót, az ukrán nemzeti gárda volt őrmesterét, amiért 2022 márciusában ugyanebben a városban parancsot adott két polgári személy agyonlövésére.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) arról adott ki tájokoztatást, hogy büntetőeljárást indított egy 32 éves szmolenszki lakos ellen, aki a blogjában támogatásáról biztosította a régiója ellen intézett dróntámadásokat, terrorista tevékenységre buzdított, és hamis információkat terjesztett az orosz hadsereg észak-kaukázusi akcióiról. A szolgálat a „Luhanszki Népköztársaságban” elfogott egy férfit, aki nyereségvágyból adatokat gyűjtött az orosz hadseregről az ukrán hírszerzésnek.

Korábban írtuk