Indoklása szerint a fiókokat a felhasználói feltételekben szereplő „összehangolt, nem hiteles viselkedés” miatt törölték. A kínai hálózat a világ különböző régióit célozta meg, köztük az Egyesült Államokat, Tajvant, Ausztráliát, Nagy-Britanniát, Japánt és Kínát.

Hirdetés

„Úgy tűnik, hogy ez az eddig ismert legnagyobb online, platformokon átívelő befolyásolási művelet a világon” – áll a cég közleményében, melyet Guy Rosen, a Meta biztonsági vezetője írt alá.

A közlemény szerint a Kínáról alkotott pozitív kép terjesztése mellett a kampánynak az is célja volt, hogy támadja a nyugati országokat és a kínai kormányzat kritikusait, köztük újságírókat és kutatókat.

„Vizsgálatunk során a kínai rendvédelmi szervekkel kapcsolatba hozható személyeket is találtunk. Sikerült összekapcsolnunk ezt a hálózatot az úgynevezett Spamouflage kampánnyal és annak számos különálló csoportjával, a dezinformációs hálózatot a Meta már 2019 óta próbálja teljesen felszámolni” – áll a Meta jelentésében. A Spamouflage kampány oldalainak összességében több mint 560 ezer követője volt, többségük hamis, nem valódi felhasználó.

Korábban írtuk

A Meta azt is közölte, hogy letiltott több ezer, megítélése szerint rosszindulatú orosz weboldalt és felhasználói fiókot, amelyek közül sok az egy éve azonosított, Doppelganger nevű orosz dezinformációs hálózathoz tartozott. A Meta azt írta, hogy az oroszországi hálózat az ukrajnai háborúval kapcsolatban terjesztett hamis információkat, és több esetben ismert újságok és médiaszolgáltatók honlapjait utánozta.

A Facebook anyavállalata szerint az orosz hálózat kezdetben Franciaországot, Németországot és Ukrajnát célozta meg, de mára már az Egyesült Államokat és Izraelt is célba vette.

„Ez a legnagyobb és legösszetettebb oroszországi dezinformációs műveletet, amelyet 2017 óta leállítottunk” – közölte a Meta.

Hozzátette: a vizsgálatokat azután indította, hogy az emberi jogi szervezetek ellen irányuló tavalyi támadások miatt felhasználói bejelentéseket kapott.