A halálos áldozatok között van kilenc palesztin, egy izraeli és egy libanoni újságíró. Utóbbi, Iszam Abdallah, a Reuters hírügynökség libanoni operatőre, pénteken a libanoni-izraeli határ közelében halt meg.

Hirdetés

A libanoni operatőr egy újságírókat szállító járműben utazott, amelyet találat ért. Az izraeli oldalról érkezett találat következtében hat további újságíró, köztük a Reuters és az AFP hírügynökség, valamint az Al Jezeera két-két munkatársa is megsérült.

A CPJ közleménye hangsúlyozta, hogy az újságírók fontos munkát végeznek a válság sújtotta térségekben, és nem szabad, hogy a háborúzó felek célpontjai legyenek. A konfliktusban részt vevő valamennyi félnek lépéseket kell tennie az újságírók biztonsága érdekében – sürgették.

Az izraeli hadsereg vizsgálatot indított a szombaton Libanonban eltemetett Iszam halála miatt. Richard Hecht, a hadsereg szóvivője Tel-Avivban arról beszélt újságírók előtt, hogy nagyon sajnálják az újságíró halálát. Ugyanakkor az izraeli hadsereg nem vállalta a felelősséget a történtekért.

Korábban írtuk

A Reuters megölt újságírójának édesanyja az izraeli hadsereget hibáztatta fia haláláért, és azt mondta, annak ellenére lőttek rájuk, hogy jól látható volt sajtójelvényük.

Az ENSZ vizsgálatot sürgetett az újságírók halála miatt.