A figyelmeztetés elősorban Vinnicja, Dnyipro, Kijev, Kirovohrad, Mikolajiv, Poltava, Harkiv és Csernyihiv régiókban van érvényben. Emellett az ukrán közszolgálati televízió beszámolt arról, hogy robbanások voltak Zaporizzsja városban.

Hirdetés

Ihor Tyerehov, Harkiv polgármestere a Telegramon azt közölte, hogy robbanások történtek péntek reggel egy harkivi vállalat területén, találat ért egy adminisztratív-üzemi épületet, amely megrongálódott. Az orosz erők az elmúlt hetekben fokozták az Ukrajnára mért rakétacsapásokat, amelyek fő célpontjai elektromos létesítmények voltak.

A déli, orosz ellenőrzés alatt álló Herszonban az ukrán erők egy kompátkelőhelyet vettek célba rakétákkal csütörtök este, a támadásban négyen életüket vesztették – közölte Kirill Sztremouszov, a Moszkva által kinevezett regionális kormányzóhelyettes. Javában zajlik a polgári lakosság, mintegy 50-60 ezer ember áttelepítése a Dnyeper jobb partjáról a folyó keleti, bal partjára a várható ukrán offenzíva miatt. Sztremouszov szerint az ukrán alakulatok repeszlövedékeket használtak a belövések során, a támadások fő célja a folyami átkelő forgalmának leállítása volt. A tisztségviselő a Szolovjov Live televíziós csatornán azt mondta, hogy a helyzet a védelmi vonalon a Herszoni területen változatlan, az ukrán erők támadási kísérleteit visszaverték.

Korábban a régió mentőszolgálata közölte, hogy az ukrán fegyveres erők 12 rakétacsapást mértek a herszoni polgári átkelőre, 11-et közülük a légvédelmi rendszerek megsemmisítettek, egy pedig egy híd közelében csapódott be.

Korábban írtuk