A konzervatív párti kormány által decemberben beterjesztett jogszabályi indítványt a képviselők éjszakába nyúló vita után 320-276 arányban hagyták jóvá. A tervezet ezután a parlament felső kamarája, a Lordok Háza elé kerül további megfontolásra. Ha a felsőház módosításokról dönt, a törvény ismét az alsóház elé kerülhet.

Hirdetés

Boris Johnson volt brit miniszterelnök kormánya 2022 áprilisában jelentette be, hogy új migrációs egyezményt kötött Ruanda kormányával. E megállapodás – amely tartalmazott egy 140 millió fontos brit gazdaságfinanszírozási csomagot is a közép-afrikai ország számára – lehetővé tenné, hogy azokat, akik illegálisan lépnek brit területre és ezután menedékjogért folyamodnak, a brit hatóságok áttelepíthessék Ruandába.

Az akkori brit kormány azzal indokolta a megállapodást, hogy az „innovatív megközelítés” biztonságos és törvényes lehetőséget teremt a menedékkérvényezésre, ugyanakkor felborítja az embercsempész bűnszervezetek üzleti modelljét.

Korábban írtuk

Hosszú ideje minden évben több tízezren próbálnak illegálisan átjutni az európai kontinensről a brit partokra, többnyire embercsempészek által szervezett, gumicsónakokkal útnak induló csoportokban, és ennek megállítása végett kötötte meg csaknem két éve az áttelepítési megállapodást a Johnson-kormány Ruandával.

A brit legfelsőbb bíróság azonban tavaly novemberben jogellenesnek minősítette a tervet. A legmagasabb brit jogi fórum öttagú tanácsának egyhangú határozata szerint a megállapodás nem küszöbölte ki annak a kockázatát, hogy a Nagy-Britanniából áttelepített menedékkérőket a ruandai kormány visszatoloncolja azokba az országokba, ahonnan elmenekültek, vagy más olyan országokba, ahol jogsérelem vagy üldöztetés érheti őket, ez viszont ellentétes a nemzetközi és a brit emberi jogi törvényekkel.

A brit kormány ezt a határozatot próbálja megkerülni egyrészt azzal, hogy törvényben rögzíti Ruanda biztonságos mivoltát, másrészt azzal, hogy decemberben új, átdolgozott megállapodást írt alá a ruandai kormánnyal.

A módosított megállapodás rögzíti, hogy Ruanda a területére Nagy-Britanniából áttelepített illegális határátlépőket nem toloncolhatja tovább olyan országokba, ahol életük vagy szabadságjogaik veszélybe kerülhetnének.

Rishi Sunak miniszterelnöknek a kormányzó Konzervatív Párt frakcióján belül is meglehetősen erőteljes ellenállást kellett leküzdenie, mivel a most lezárult harmadik olvasatbeli vitában a tory képviselőcsoport 61 tagja szembefordult a tervezettel, a legtöbben azért, mert nem tartják elég radikálisnak az indítványt.

A szerda éjszakai szavazáson azonban végül csak 11 konzervatív képviselő voksolt a törvényjavaslat ellen, köztük Suella Braverman volt belügyminiszter.

A további bírósági kifogások lehetőségét ugyanakkor az sem zárja ki, ha a törvényt a brit parlament véglegesíti, mivel a tervet elutasító legfelsőbb bírósági végzés változatlanul érvényes, és a bíróságok hivatkozhatnak rá, ha újabb keresetek érkeznek az áttelepítési terv ellen.