Szombaton egy pilóta nélküli harci eszköz egy többemeletes lakótömbbe csapódott. Aznap még négy, vasárnap délutánra már tíz halottról lehetett tudni.

Hirdetés

Oleh Kiper, Odessza megye állami közigazgatásának vezetője közölte, hogy a mentőegységek befejezték a törmelékek átkutatását.

Kiper beszámolója szerint öt gyermek van a halálos áldozatok között, a legfiatalabb egy négyhónapos csecsemő. Vasárnap egy anya és nyolchónapos csecsemője holttestét is kiemelték a romok alól.

Vasárnap gyásznapot hirdettek Odesszában.

Korábban írtuk

Ihor Klimenko belügyminiszter Telegram-oldalán közölte, hogy tizenhatan sebesültek meg Kurahove településen lévő egyik lakóházban, amelyet orosz bombatalálat ért. A sebesültek közül ketten gyerekek, több tucat lakásban károk keletkeztek.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a történteket követően ismételten az ország légvédelmének erősítését kérte nyugati szövetségeseitől.

„Az Ukrajnának szánt fegyverszállítmányok, valamint a népünk védelmére szolgáló légvédelmi eszközök átadásának késlekedése sajnos ilyen veszteségekkel jár (…) Ukrajna sosem kért többet, mint ami az életek megmentéséhez szükséges” – írta az ukrán államfő. „Felfoghatatlan, hogy emberek halnak meg, miközben partnereink olyan politikai játszmákban és vitákban merülnek el, amelyek gyengítik védelmi képességeinket” – tette hozzá.

Zelenszkij még szombaton arról számolt be, hogy a lakóépületbe egy iráni gyártmányú Sahíd drón csapódott, olyan, amelyekből Oroszország több ezret indított a háború kezdete óta. Mint közölte összesen nyolc drónt észleltek aznap.