Egy hónap alatt több mint 5,5 százalékot emelkedett a bevándorlásellenes Svéd Demokraták támogatottsága a YouGov nevű nemzetközi kutatóintézet felmérése szerint – írja a Voice of Europe a svéd Metro híradására hivatkozva.

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

A reprezentatív felmérés szerint ha ma lennének Svédországban a választások, a Svéd Demokraták a szavazatok 28,5 százalékát szereznék meg, míg a második helyen szereplő Szociáldemokraták 22 százalékos támogatottságot tudhatnak magukénak. Ahogy az várható, a Moderáltak állnak a harmadik helyen, ők 17,3 százalékos eredményt érnének el.

A Metro újságnak nyilatkozva a Svéd Demokraták titkára, Richard Jomshof azt mondta: „Olyan ez, mint egy valóra váló álom”.

A Metro cikke megemlíti, hogy a kutatásban részt vevők közül többen azt állították, korábban a szociáldemokratákra szavaztak, most azonban a Svéd Demokratákra fognak. Egy 53 éves dél-svédországi férfi így magyarázta döntését: „A szociáldemokraták többször átverték az embereket, tönkretették a jólétet, megemelték az adókat (…) Anélkül adtak szabad utat a bevándorlásnak, hogy felmérték volna a következményeit, és lényegében lerombolták Svédországot. Nem hajlandók megvitatni a problémákat és semmibe veszik a demokráciát. Soha többé, soha!”.

A legutóbbi, 2014-es parlamenti választásokon a Svéd Demokraták a szavazatok 12,86 százalékát szerezték meg. A YouGov májusi adatai szerint támogatottságuk még megegyezett a szociáldemokratákéval (23 százalék), míg a Moderáltak 18,3 százalékon álltak.