Képernyőfotó: The Times (szerk.)

Nagy-Britanniában nyílt meg Európa első transzneműeknek fenntartott börtönszárnya, miután női börtönökben magukat transzneműnek valló férfiak támadtak meg női rabokat– írja a Breitbart.

Képernyőfotó: The Times (szerk.)

Az új részleg első lakosai három olyan támadó lesznek, akik férfinak születettek, de azóta legálisan nemet változtattak, írja a The Times. A Downview börtön új szárnyában külön fogják őket elhelyezni, egymással nem tudnak majd kapcsolatot létesíteni. 

A Londonhoz közeli Downview női börtön 320 elítéltje aggodalmát fejezte ki, amikor férfi testű „női” rabok elhelyezését tervezték a börtönükben, főleg azért, mert a transznemű rabok fele szexuális bűncselekmény elkövetése miatt kerül rácsok mögé.

Az ügyhöz kapcsolódik Karen White esete is – a transznemű nő, aki férfinak született, azért került börtönbe, mert több nemi erőszakot is elkövetett. A női börtönben azonban folytatta az erőszakot, és pár hét alatt több rabtársát is szexuálisan bántalmazta. 

Az új szárny sikerét abban mérik majd, hogy mennyire védi a börtön női rabjait az intézkedés, mondta Andrea Albutt, egy börtönök igazgatásával foglalkozó szövetség, a PGA elnöke. „A legfontosabb az, hogy a Downview lakói biztonságban legyenek, és ne történhessen meg ismét egy Karen White-eset” – tette hozzá.

Karen White esete nem az egyedüli, amikor magát transzneműnek valló férfi támadt női elítételtekre egy börtönben, orvosok és képviselők pedig arra figyelmeztetnek, hogy néhány férfi támadónak motiváló lehet másneműnek vallani magát azért, hogy női börtönbe kerülhessen, ahol sokkal könnyebben tud szexuális támadásokat végrehajtani.

A transznemű szárny létrehozását támogatta a Fair Play for Women feminista kampánycsoport – szerintük is veszélyt jelentenek a nőkre az olyan férfiak, akik nőknek vallják magukat, főleg a kizárólag nők számára fenntartott helyeken, mint például öltözők, női mellékhelységek vagy például a női börtönök. 

Transznemű aktivisták azonban nemtetszésüket fejezték ki a lépéssel kapcsolatban, szerintük ugyanis egy ilyen szárny létrehozása „gettósítaná” a transznemű elítélteket. Egy másik aktivista a holokauszt sárga csillagaihoz hasonlította az intézkedést.