Trócsányi László arról tájékoztatott, hogy a nap folyamán az Európai Parlament alkotmányügyi bizottságában (AFCO) bemutatták az uniós szerződések módosítására irányuló javaslatokat.

Hirdetés

Az EP-képviselő meggyőződésének adott hangot abban a tekintetben, hogy az integráció jövőjéről és intézményi reformjáról nem lehet a valós vita elfojtásával, illetve az európai örökség és civilizációs vívmányok mellőzésével gondolkodni. Közölte: az EP alkotmányügyi bizottsága az alapszerződések felülvizsgálata, illetve az Európai Unió intézményi rendszerének átalakítása érdekében konvent összehívását javasolja. A tervezet értelmében az uniós intézmények hatáskörét kiterjesztenék, a kétkamarás jogalkotási modell alapján az egyhangú döntéshozatalt megszüntetnék, a tagállami jogosítványokat pedig jelentősen csökkentenék.

„Ez az egyirányú központosítási javaslat öncélú, és éppen az Európa megerősítéséhez szükséges vitát fojtja el” – fogalmazott.

A fideszes politikus kijelentette: az intézményesített együttműködésnek nincsen alternatívája, de az Európai Uniónak kell igazolnia, melyek azok területek, amelyekben képes tagállamainak boldogulását támogatni. Európa nem az uniós központokban, hanem az európai népek változatos történelmében, lelkületében, vidékein és városaiban lelhető fel – mondta. Az Európa jövőjéről szóló vita is csak ebben a szellemben folytható – tette hozzá Trócsányi László.

Korábban írtuk