Justin Trudeau szerint egy olyan ukrán férfi meghívása a parlamentbe, aki a második világháborúban egy náci egységben harcolt, mélységesen kínos Kanada számára.

Hirdetés

A Magyar Nemzet emlékeztet, a 98 éves Jaroszlav Hunka álló ovációban részesült, miután Anthony Rota, az alsóház elnöke hősnek nevezte őt. Az eset pénteken történt, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök látogatása során, aki szintén felszólalt a kanadai parlamentben.

Rota a botrány kirobbanása után azt állította, hogy nem tudott Hunka náci kapcsolatairól, és hibát követett el, amikor meghívta őt.

A háború alatt ugyanis ukránok ezrei harcoltak a németek oldalán, és sokan tagjai voltak a német hadsereg elit osztagának, az SS-nek is.

Az ellenzéki politikusok lemondásra szólították fel a házelnököt, köztük Peter Julian, az Új Demokrata Párt képviselője, aki megbocsáthatatlan hibának nevezte az incidenst.

„Sajnos úgy vélem, hogy ezzel a tettel egy szent bizalmat törtek meg”

– mondta a politikus az alsóházban.

Trudeau hivatala közölte, hogy a Hunka meghívásáról szóló döntést egyedül a házelnök hozta meg. Emellett tagadták azokat az állításokat is, amelyek szerint a náci kollaboráns és a miniszterelnök között magánbeszélgetésre került volna sor.

Hunka az SS 14. Waffen Grenadier hadosztályában szolgált

A második világháború alatt Jaroszlav Hunka az SS 14. Waffen Grenadier hadosztályában szolgált, egy náci katonai egységben, amelynek a holokauszt során elkövetett emberiesség elleni bűncselekményei jól dokumentáltak.

A hadosztály tagjait lengyel és zsidó civilek meggyilkolásával vádolják, bár az egységet nem találták bűnösnek háborús bűnökben. Az egységet átkeresztelték Első Ukrán Hadosztályra, mielőtt 1945-ben megadta magát a nyugati szövetségeseknek.

A kanadai kormány az eset nyilvánosságra hozatala után nevetségessé vált a világ szemében, a közösségi médiában csak úgy záporoznak a kritikák az érintett politikusokra. Megszólalt Donald Trump egyik gyermeke is, aki az X közösségi oldalon azt írta,

„Az elmúlt hét év folyamatos tudósításai alapján úgy tűnik, minden konzervatív náci a mainstream média szemében. Azonban a tényleges SS-tisztek csak a nácikhoz kötődnek, és vastapsot kapnak a kanadai parlamentben. Ne hallgass ezekre a szociopatákra!”

Collin Rugg, egy amerikai befektető is elmondta a véleményét a történtekről a platformon. Úgy véli, ahelyett, hogy a kormány határozottan elítélte volna a lépést, megpróbálta eltussolni ezt az incidenst.

A teljes cikket a Magyar Nemzet oldalán olvashatják.

Korábban írtuk